Nikon lancerer ny telezoom - AF-S NIKKOR 200-500MM F/5.6E ED VR


Ingen tvivl om, at Sigma 150-600mm f/5-6.3 Sport og Tamron 150-600 f/5-6.3 har øget presset på Nikon for at lancerer et konkurrende telezoom objektiv.

Nu svarer Nikon igen med et meget spændende objektiv, hvor det afgørende er om den optiske kvalitet kan levere optimalt i hele zoom-området, idet både Sigma og Tamron mister optisk kvalitet fra 500-600mm.

Brændviddeområdet på 200-500 mm er meget anvendeligt, og vil passe hovedparten af de glade amatør fotografer rigtig godt. Dette objektiv henvender sig ikke typisk til professionelle sports- og dyrefotografer, da de ofte anvender teleobjektiver med fast brændvidde og stor maksimal blænde (tæske dyre).

Den maksimal blændeåbning på f/5.6 er en klar konkurrence fordel, da konkurrenterne levere f/6.3 i det maksimal zoom område.  Dette siger mere om lukkehastigheden end om dybdeskarpheden (her vrøvler Nikon en smule i deres pressemeddelse). Selvfølgelig har blænden indflydelse på dybdeskarpheden, men når du fotograferer med teleobjektiver, så er det mere afgørende hvorledes motivet er placeret i forhold til baggrunden, for hvordan betragteren oplever dybdeskarphed. Dybdeskarpheden på selve motivet - f-eks. et ansigt - kan påvirkes af forskelligt blændevalg, og her er det jo nemt, at du kun har f/5.6 at forholde dig til :-)

Den optisk konstruktion udgøres af 19 elementer i 12 grupper, inklusive tre ED-glaselementer, der hjælper med at sikre minimal kromatisk aberration og flere andre optiske bivirkninger.

Det nye NIKKOR-objektiv på 200-500 mm er det længste zoomobjektiv med fast maksimal blændeåbning i den aktuelle NIKKOR-serie. Det er også udstyret med den sidste nye generation af Nikons VR-teknologi (vibrationsreduktion), der gør det muligt at tage billeder med lukkertider på op til 4-5 trin længere og inkluderer indstillingen SPORT VR til optagelse af motiver i hurtig bevægelse. Derudover giver Nikons opdaterede Silent Wave-motor (SWM) en hurtig AF. Den elektromagnetiske blænde sikrer stabil AE-styring selv under optagelse med kontinuerlig høj hastighed.

Den faste maksimumblænde på f/5,6 i hele zoomområdet giver også mulighed for AF-funktion ved brug af en 1.4x telekonverter monteret på et f/8-kompatibelt kamera.

Objektivet er udstyret med zoomlås, så zoommekanismen fastholdes, når objektivet ikke er i brug, samt en aftagelig stativfod, der hjælper med at stabilisere objektivet, når der anvendes stativ.

Aftagelig modlysblænde og blødt etui følger med objektivet.

Pris og levering:

AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR forventes i sortiment hos autoriserede Nikon forhandlere den 17. september 2015 til en vejledende udsalgspris på 13.195 kr. inkl. moms.

Konklusion:

Jeg kan ikke vente på at teste dette telezoom objektiv. Den indikerede pris gør det til et særdeles attraktiv objektiv for rigtig mange Nikon fotografer. ED-glaselementerne burde borge for høj optisk kvalitet i hele zoom-området, hvor det især er 400-500mm området der er interessant. Objektivet er også en naturlig tilføjelse til (ikke medlem af) Kongerækken (14-24, 24-70, 70-200mm f/2.8).
0