AF-S NIKKOR 24-70MM F/2.8E ED VR


Det Nikon objektiv jeg anvender mest er AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED, der blev lanceret i 2007 sammen med Nikon D3. Det er i dag det mest anvendte standard zoom objektiv hos professionelle og semi-professionelle Nikon fotografer, og indtager derfor en plads som et af Nikons mest populære og ikoniske objektiver.

Nu har Nikon valgt at opdatere dette populære objektiv, og introducerer flere forbedringer på et allerede suverænt optisk design og en konstruktionskvalitet i en klasse for sig selv.

Nikon skriver, at den nye version er "endnu hurtigere, endnu stærkere og endnu mere stabilt" end forgængeren. Lad os dykke ned bag disse marketing superlativer, og afsløre hvad de egentlig dækker over.

"Endnu hurtigere":

AF er forbedret takket være implementering af Nikon's opdaterede Silent Wave-motor (SWM), der er op til 1,5 gange hurtigere end den SWM, der benyttes den første version. Jeg har ikke oplevet et problem med AF i den nuværende version, men alle forbedringer er velkommen :-)

En ny elektromagnetisk blænde giver ensartede og præcise eksponeringer ved optagelse af billedserier med høj hastighed, hvilket reducerer risiko for eksponeringsforskelle, der er forbundet med mekanisk blændekoblingsarm. Især noget de professionelle fotografer vil sætte pris på.

"Endnu stærkere":

Et af mine hade-ord i marketing materiale og pressemeddelelser. Hvordan er et produkt "stærkere"? Jeg antager, at Nikon her henviser til et forbedret optisk design, der nu inkluderer et asfærisk ED-glaselement, der reducerer både kromatisk aberration, coma og fald i det perifere lysintensitet samt forbedre skarpheden i billedets yderområder. Disse forhold er allerede særdeles godt håndteret i den første model, og kan ofte justeres på plads i efterbehandlingen. Men ingen tvivl om, at et ED-element er en forbedring. Når jeg får fingrene i dette objektiv, og kan sammenligne de to modeller, så må en test afsløre den reelle out-of-camera forskel.

Nikon påstår, at have styrket objektivets konstruktion for at skabe et mere robust produkt for bedre at kunne håndtere det komplekse optiske design på 20 elementer i 16 grupper og nanokrystalbelægning.
Jeg føler nu ikke, at konstruktionen på den nuværende version fejler noget - overhovedet, så dette udsagn er lidt marketing øregas.

En fluorbelægning på objektivets elementer foran og bagpå afviser vand, støv og snavs, uden at det går ud over billedkvaliteten. Og belægningen gør det lettere at rense glasset uden at beskadige overfladen. OK - super!

På den medfølgende modlysblænde er udløserlåsen placerede i en fordybning for at undgå, at modlysblænden utilsigtet afmonteres. OK - smart.

Objektivet er naturligvis helt vejrbestandigt - som den nuværende model også er.

"Endnu mere stabilt":

Den reelle nyhed er implementering af Nikon's VR-system, der minimerer kamerarystelser, og gør det muligt at optage med lukkertider, der er op til fire blændetrin langsommere. Dette er en klar forbedring. Nu er det jo i forvejen et lysfølsomt objektiv med en maksimal blænde på f/2.8, og dette sammenholdt med forbedret ISO-håndtering gør, at de situationer hvor VR-kommer på banen måske ikke er så mange med dette objektiv end hos andre objektiver, der har en mindre maksimal blænde - f.eks. f/4. VR er yderst nyttigt og mest relevant på objektiver med en brændvidde over 200mm.

Pris og levering:

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR forventes hos de autoriserede Nikon forhandlere den 27. august 2015 til en vejledende udsalgspris på 21.095 kr. inkl. moms.

Vær opmærksom på, at Nikon har benyttet opdateringen til at sætte prisen op. Vi skal nok forvente en markedspris på 19.995 kr. inkl. moms, hvilket gør den nuværende version til et særdeles attraktiv køb mens det varer.

Konklusion:

Med lanceringen af Nikon D810 og den kommende opdatering af D4, så har Nikon behov for at opdatere de mest anvendte objektiver hos de professionelle fotografer - specielt de tre objektiver i kongerække (AF-S 14-24, 24-70, 70-200 f/2.8).

Der er ingen tvivl om, at den nye model af AF-S 24-70 er opgraderet med væsentlige og oplagte forbedringer - primært VR og hurtigere AF. For den glade amatørfotograf betyder disse forbedrringer mindre, hvorfor det er oplagt at købe den første model, nu når priserne på denne sikkert falder i takt med at lagrene skal realiseres.


Super tilbud:

Hos photodanica.com - som er autoriseret Nikon e-forhandler - har vi eet Nikon AF-S 24-70mm f/2.8 G ED på lager. Prisen er reduceret til 10.995 kr. - Danmarks billigste. Så hvis du er hurtig, så kan du erhverve dig en Nikon klassiker - nummer eet i Kongerækken - til en super god pris
0