AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED - første indtryk

1/80 ved f/8.0, 0EV ISO 400, D750

Jeg er den lykkelige ejer af det krævende første objektiv i Kongerækken - AF-S 14-24mm f/2.8G ED - som jeg endnu er ved at lære at benytte korrekt afhængig af motivet. Det er et stort og imponerende stykke glas, og måske mere et "jeg har planlagt dette billede ned til mindste detalje og har tid til komposition og eksponering" objektiv. Men hvad hvis man i stedet ønsker at medbringe et lettere, lysstærk vidvinkel objektiv?

Må jeg præsentere det nye - AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED.


Forventninger til dette objektiv har været enorme. Nikon har ikke opdateret det optiske design på deres øvrige 20mm objektiver i 30 år siden det første 20mm f/2.8 AI-s fra 1984. Konlusionen fra de forskellige førstehåndsanmeldelser af dette objektiv er, at dette er Nikon's skarpeste ultra vidvinkel. Kant til kant skarphed - selv på f/1.8 er imponerende. AF er lynhurtig, og tætteste fokus er helt ned til 12.5 cm (fra front af objektivet). Det bliver spændende at se hvilken konklusion DxO og Dpreview kommer frem til.

Vægten er kun 350 gram, da objektivet er i plastik med metal F-fatning. Byggekvaliteten er fin og især den store fokus ring er en fornøjelse at betjene. Filterstørrelsen er 77mm  - jeg har monteret et Nikon NC 77mm. Ved dagens test havde jeg også monteret et 77mm cirkulært polarisationsfilter. Du kan montere op til 3 filtre, uden at der opstår vignettering.

Behovet for optisk korrektion er minimal. Ganske minimal pudefortegning, minimal vignettering helt åben på f/1.8, minimal CA etc.  Perfekt.

Objektivet  er et "hall of fame" af alle Nikon's objektivteknologier. Dette komplette produktnavn er Nikon AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED N SWM RF Aspherical ∅77, hvilket dækker over:


  • AF-S og SWM: Silent Wave Autofocus Motor
  • G: Objektiver uden blændetrinsring
  • ED: ED står for "Extra-low Dispersion" og henviser til en bestemt type glas, der korrigerer kromatisk aberration
  • N: En Nano krystalbelægning minimerer de såkaldte "spøgelseseffekter" på billedet
  • RF: RF står for "Rear Focus" og indikerer et fokuseringssystem, hvor kun den bagerste optiske glasgruppe anvendes til at opnå fokus
  • Aspherical: Dette er en meget speciel type af glas, hvor enten den ene eller begge sider af glaselementet har en ikke-sfærisk overflade, for derved at eliminere bestemte typer af aberration

Den optiske konstruktion består af 13 elementer i 11 grupper. To af disse elementer er ED-glas og andre to er Aspherical. Der er 7 blændelameller og du kan blænde ned til f/16. Synsvinklen er 90 grader på FX - og dette er et FX-objektiv. Det giver ikke mening af montere det på et DX-kamera.


Her er AF-S 20mm f/1.8 monteret på et Nikon D750. Et perfekt par.

Objektivet er perfekt til den ambitiøse naturfotograf. En af egenskaber ved ultra vidvinkel objektiver er, at baggrunden altid er i fokus. Hvis du ønsker en sløret baggrund med dette objektiv, så skal motivet være en genstand tæt på objektivet. Alle billeder til denne artikkel er taget håndholdt, men det vill være oplagt at anvende et stativ og montere et ND filter for lange eksponeringer.

1/125 ved f/5.0, 0EV ISO 100, D750

Farvegengivelsen er virkelig naturtro. Fotoet af fiskekutteren er et godt eksempel herpå. Jeg har ikke behov for at korrigere på farvemætning i Lightroom (Det første billede i denne artikel er selvfølgelig redigeret for at skabe disse afdæmpede farver, som jeg synes passede godt til motivet).

Her kommer tre yderligere billeder fra dagens besøg på Rungsted Havn - efterbehandlet med kunstnerisk frihed. Imorgen søndag vil jeg forsøge at komme afsted med stativ, ND-10 filter, trådudløser etc.
Mit førstehåndsindtryk er meget positivt. Det er ikke et billigt objektiv med en pris på 6.595 kr. men den optiske kvalitet er i en klasse for sig selv, og brændvidden på 20mm er ganske optimal til mange typer motiver - men selvfølgelig oplagt til naturfotografen. Nu testede jeg objektivet på et D750, men det bliver interessant at se hvad objektivet kan levere på et D810!

0