Sigma 1.4x DG konverterI snart 8 år har mit trofaste Sigma 70-200mm f/2.8 APO objektiv fulgt mig og leveret flotte billeder. Det er fortsat et af de bedste 70-200mm f/2.8 objektiver på markedet. Sigma har selvfølgelig lanceret en ny version, der er langt billigere end Nikon's eget 70-200mm f/2.8 men fortsat af god optisk og byggemæssige kvalitet (efter min mening). Sigma objektivet kan forøvrigt leveres til Nikon, Canon, Sony og Pentax.

Nå - men der skulle jo ske noget nyt med min gamle følgesvend, så jeg har investeret i en telekonverter - Sigma 1.4x DG APO Tele - der forlænger brændvidden med 1.4x. Da jeg læste billederne ind i Lightroom, så stod der også følgende at læse under EXIF data:


Så nu har jeg et 98-280mm f/4 objektiv :-)

De næste 4 billeder viser forskellen mellem 70-200mm og 98-280mm. Billeder er komplet ubehandlet i Photoshop:Jeg synes dette er en god forøgelse af brændvidden, og prisen er tabet af to blændetrin (fra f/2.8 til f/4) - mere synes jeg ikke man skal gøre, idet jeg værdsætter en høj blænde fremfor yderligere brændvidde.

I Lightroom kunne jeg aktivere automatisk objektivjustering, når billedet er taget uden telekonverter. Når telekonverteren er monteret, så skal jeg vælge objektivet manuelt. Det er underligt, da alle objektivinformationer burde blive overgivet til kameraet. Dog ikke noget stort problem.

Baggrunds sløring "forringes" også, når den maksimale blænde reduceres fra f/2.8 til f/4. Her er billedt 4 ovenfor fotograferet på blænde f/2.8.


En lille men tydelig forskel i baggrundssløringen. Men atter ikke noget der ødelægger oplevelsen af at have fået den ekstra brændvidde.

Hvad med billedkvaliteten og skarpheden. Har det nogen effekt, når man monteret en telekonverter mellem objektivet og kameraet? Her er to billeder taget på f/8:Det er egentlig en svær sammenligning på grund af den øgede brændvidde, reducerede lukketid og skift i fokusplan. Men her er et udsnit af billedet skudt med telekonverter - igen uden nogen form for behandling i Photoshop. Se på bladet i midten der er i fokus. Konklusionen er, at telekonverteren ikke påvirker den optiske kvalitet på nogen måde.


Jeg kan klart anbefale at investere i Sigma 70-200mm f/2.8. Prisen er lige under 8.000 kroner, hvilket er markant billigere end Nikon's tilsvarende model. Hertil kan du tilkøbe en Sigma 1.4x telekonverter for lige under 1.700 kroner. Så for knap 10.000 kroner har du fået et fleksibel teleobjektiv på enten 700-200mm-f/4 eller 98-280mm-f/4.
0