Nikon D800 og D800E fusionerer til Nikon D810

Så kom turen endelig til Nikon D800. Nikon har besluttet at fusionerer D800 og D800E samt tilfører teknologier fra D4S. Dette er en seriøs opgradering. Lad os lige løbe igennem de formodede specifikationer:


 • Sensor på 36MP
 • Intet AA-filter
 • Forbedret firmware til at undertrykke moiré
 • Expeed 4 processor
 • Højere opløsning på LCD-skærmen
 • sRaw
 • Forbedret video egenskaber
 • Opdateret AF-system
 • 5 BPS (6 BPS med MB-D12) (Billeder Per Sekund)
 • Forbedret ISO-præstation
 • Indbygget GPS

Lad os lige tage sRAW formatet først. Da jeg ikke har haft mulighed for at teste Nikon D4S (intet udlån fra Nikon Danmark), så har jeg ikke selv arbejdet med dette format. Dog er jeg skeptisk overfor formatet, når "designet" forklares her hos RawDigger. Det ligner et alternativ til JPEG i højeste kvalitet, og bør derfor sammenlignes hermed. Dog skal sRAW filen fortsat efterbehandles. Det ser jeg på, når D810 ankommer :-)

Ellers vil jeg mene, at følgende fire områder er de væsentligste opgraderinger:
 1. Intet AA-filter
 2. Forbedrer video egenskaber
 3. Opdateret AF-system
 4. Forbedret ISO-præstation
Mine to favoritter er 1 og 5. Når jeg efterbehandler mine D800 billeder, taget i bedste RAW-format og skudt med noget af det bedste glas, og jeg ellers ser bort fra mine egne mangler som fotograf, så skal billederne altid have en seriøs efterbehandling, når det kommer til skarphed; og ISO-støj skal også dæmpes, så snart man bevæger sig over ISO 400.

AF-systemet er forbedret - men ingen detaljer. Jeg håber, at D810 har den nye AF-funktion - Group Area AF - der giver mere præcis AF på motiver i bevægelse. Desuden kan vi håbe på, at D810 er udstyret med Multi-CAM 3500FX AF sensor modulet, der bl.a. giver præcis AF i situationer med svag lys og ringe kontrast.

Video har jeg ikke kastet mig over endnu, men det kommer til at ske fremover. Udstyr til DSLR-videooptagelser samt objektiver er efterhånden mangfoldigt og kommet ned i pris. Desuden giver Adobe CC gode videoredigeringsmuligheder for os glade amatører. 

Det er selvfølgelig fedt med indbygget GPS, men hvor mange anvender reelt dette? Når du er ude at rejse er det da fedt at kunne geomarkere dine billeder, men ellers giver det sjældent mening.

Lidt flere billeder per sekund er da også godt, men atter er det en marginal sidegevinst af de øvrige opgraderinger. D810 er forsat ikke et kamera til sport og hurtigt bevægende motiver.

Designmæssigt er jeg sikker på, at D810 ikke afviger meget fra D800(E). Måske er der en enkelt knap eller to der er flyttet. Kabinettet er måske en anelse mindre og vægten er reduceret.

Jeg forventer at prisen kommer til at ligge på det nuværende D800E niveau eller lige under. Den anden positive effekt af D810 lanceringen er, at der sikkert kommer nogle slutsalgstilbud på D800/D800E, og så er det bare at slå til. Det er fortsat et monster godt kamera. Jeg beholder da mit D800, når D810 lander - forhåbentlig snart.
0