Ak Ja - hvem der bare havde råd.... AF-S Nikkor 400mm f/2-8FL ED VR


Jeg ved ikke med jer - kære læsere - men jeg er i drømmeland. Her drømmer jeg, at jeg er ude i skovbrynet en tidlig morgen med mit D800 hvorpå det nye AF-S 400mm f/2.8FL ED VR er monteret.  Det hele er stabiliseret på mit Velbon GEO N830 carbon "monster" stativ og jeg nyder roen og isolationen mens jeg spejder efter det perfekte skud.

Det er altsammen Nikon's skyld. Hvorfor pokker skal de lancere sådan nogle fantastiske "drømme" objektiver, som får NAS feberen til at rase.

(Psst - NAS står for Nikon Acquisition Syndrome en meget udbredt sygdom hos Nikon-folket).

Nå - inden jeg dykker ned i pressemeddelelsen fra Nikon, hvorfra jeg vil uddrage essensen, hvilket får pressemeddelelsen til at indholde 75% færre ord, så skal I lige vide, at udsalgsprisen vil ligge på ca. 100.000 kr. Materielle drømme er ofte dyre.

Når vi siger 400mm f/2.8 så siger vi også sports- og nyhedsfotografer. Vægten (3.8 kg) er reduceret idet to objektivelementer nu består af flourit. Objektivet er udstyret med en elektromagnetisk blændestyring, der giver en præcis styring af blændeåbningen, bedre stabilitet ved automatisk eksponering under kontinuerlig optagelse og øget præcision.

I forbindelse med VR finder vi den nye SPORT-indstilling, der gør det muligt at panorere motiver i hurtig bevægelse med øget sandsynlighed for skarpe skud. Den nye VR skulle gøre optagelser med lukketider, der er op til fire trin længere, mulig.Den nye telekonverter TC-14E III er velegnet til dette objektiv. Forventet markedspris er kr. 4.395.

Der anvendes tre fokusindstillinger: A/M (prioriterer autofokus selv ved brug af fokusringen), M/A (giver mulighed for skift fra autofokus til manuel betjening ved alle AF-indstillinger) og M (manuel).

Den nydesignede optiske formel har 16 elementer i 12 grupper, inklusiv to fluorit- og to ED-elementer. Når der bruges fluorit til de to frontelementer, bliver objektivets forreste del lettere, og tyngdepunktet forskydes bagud, hvilket sikrer stabil håndtering. Samtidig minimerer fluorit elementerne kromatisk aberration, og giver lavere sprednings-egenskaber. Desuden anvendes Nikons antireflekterende nano-krystalbelægning for at minimere flare og ghosting. Objektivet har et menisk (hvad det så end betyder) beskyttelsesglas og leveres med NC-filter. En drop-in-filterholder er placeret bag på objektivet.

De ergonomiske forbedringer omfatter også objektivkraven til stativ, der nu er forsynet med lejer, som sikrer hurtigt skift mellem vandret og lodret position. Den integrerede stativ fod vender nu mod objektivets front, hvilket giver bedre balance, og gør objektivet mere behageligt at transportere, når det er monteret på et stativ. Der medfølger stativ fod til et-benet stativ til objektivet. Desuden kan modlysblænden vendes om, så den kan blive siddende på objektivet under transport.

En tyverisikret sikkerhedslås sørger for, at objektivet sidder sikkert, og objektivet kan transporteres i det medfølgende robuste kuffertetui CT-405.
0