Nikon D3300 versus Nikon D3200


På hvilke områder adskiller Nikon D3300 sig i forhold til Nikon D3200 - og er det en markant forskel - eller kan di lige så godt snuppe et billigt Nikon D3200 mens de fortsat kan købes?

Det spørgsmål vil jeg forsøge at besvare med udgangspunkt i nedenstående sammenligning (data er taget fra Nikon.dk).Lad os starte med det fysiske produkt først. Nikon D3300 er mindre og lettere end D3200, og er dermed fortsat et af de mindste og letteste spejlreflekskameraer på markedet. Jeg synes dette er en positiv udvikling (og nødvendig), idet det er en konkurrence parameter overfor spejlløse kompaktkameraer med fast objektiv. Nikon D3300 er et systemkamera med mulighed for at anvende hele Nikon's Nikkor objektiv arsenal (og objektiver fra Tamron, Sigma, Samyang etc.), hvilket er en mega fordel over de kompakte kameraer. Dertil kommer, at spejlreflekskameraer bare er så mange klasser bedre end de fleste kompaktkamera og mobiltelefoner, når det kommer til autofokusering og fotografering under vanskelige lysforhold.


Der er ikke sket noget nævneværdigt på layout af tryk- og drejeknapper.

Nikon D3300 leveres med et nyt kit objektiv - AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 VRII - som er mere kompakt end forgængeren - igen med til at styrke det kompakte helhedsindtryk.

Nikon D3300 er udstyret med en ny billedprocessor - fortsat på 24MP - men uden lavpasfilter, hvilket give skarpere billeder i forhold til D3200. Så det er et plus. Desuden er billedprocessoren opdateret fra Expeed 3 til Expeed 4, så den kan stå mål med de forbedrede specifikationer.

Lad mig være ærlig. Nikon D3300 er en naturlig evolution fra Nikon D3200 og Nikon D3100. Men så længe Nikon D3200 og D3100 er på markedet, så vil hovedparten af målgruppen fortsat kunne opfylde alle deres fotografiske behov med enten et D3100 eller D3200. Det lyder måske som en hård dom, men lad mig uddybe dette.

Jeg fotograferede i mange år med en DX-sensor på 12 MB og monteret lavpas filter. Mine billeder blev skarpe og kunne uden problemer printes i A3+ størrelse. Er 24 MP bedre? Ja da - men er det strengt nødvendigt - nope. Dog giver den større billedfil mere data at beskære, men som fotograf skal vi jo altid bestræbe os på, at komponere billedet således, at beskæring ikke er nødvendig!

Billedfremføringshastigheden er øget fra 4 fps til 5 fps. Er det en væsentlig fordel. Nope.

ISO-intervallet er øget fra 200-6.400 til 100-12.800. Det er da en fordel, men for hverdagsfotografering har det ikke den store betydning.

Der er dukket nogle panorama billedformater op, og det er da også en sjov ting. Men igen må jeg konkludere, at dette ikke en signifikant egenskab i forhold til fotografering i de normale billedformater.

Video billedfrekvensen ved højeste opløsning er også forberet en anelse. Er du meget interesseret i video, så kan dette være en forbedring du vægter højt. For almindelig dagligdags videooptagelse betyder det ikke noget.

Søgeren er blevet en anelse større, men er fortsat lille. Så hvis du vil have en større søger, så skal du opgradere til FX (full frame).

Ingen tvivl om, at Nikon D3300 er et dejligt og fremfor alt kompakt og let system kamera. Men hvis du kan spare et par tusindelapper på at købe et Nikon D3200, så vil jeg seriøst overveje det og anvende de ekstra penge til et ekstra objektiv eller et godt stativ og flash.
0