Nikon 1 AW1

Det er ganske underholdende at læse pressemeddelelser fra Nikon Danmark. De er så fyldte med superlativer, at det helt fjerne fokus fra essensen i budskabet. Jeg vil ikke gengive pressemeddelelsen her, men forsøge at fokusere på nyheden - det nye Nikon 1 AW1 kamera.

For øvrigt modtager jeg ikke pressemeddelelser fra Nikon. Det er kun forbeholdt de "seriøse" magasiner og aviser, der udgiver trykte publikationer. Vi bloggere er jo ikke seriøse :-) Nå - ikke flere sure opstød. Lad os se på hvad Nikon nu har fundet på.

Nikon 1 AW1 er et niche produkt henvendt til de af os, der befinder sig i eller nær en hel del vand, når vi dyrker vores hobby eller profession. Prisen er også med til at gøre kameraet til en niche produkt. Ud over at være vandtæt til 15 meter, så er kameraet også stødsikret til fald fra 2 meter samt frost sikret ned til minus 10 grader. Så det er helt klart også et "aktion" kamera til alle der dyrker ekstrem sport.

Og det er da dejligt at se Nikon tilbage i "dykkerdragten". I 1960'erne dominerede Nikon markedet for undervandsfotografering med deres Nikonos SLR-system, der kunne klare en dybde på op til 50 meter.

Men man må lade Nikon, at de er innovative, og med Nikon 1 AW1 søger nye markeder og nye typer kunder med deres produkter. Bravo - det er sådan man forbliver et skridt foran konkurrenterne - også selv om det nye markedet er smalt og salget hermed tilsvarende lille. Dog har Nikon - i henhold til egne salgstal - succes med salget af Nikon 1 kamera serien- specielt S- og J-modellerne gør det godt. Nikon udvider støt og roligt sortimentet af objektiver og tilbehør, og nu er lanceringen af Nikon 1 AW1 med til at cementere Nikon's tro på Nikon 1 systemet og vilje til at investere heri.
Værdien af positioneringen og den positive afsmitning på Nikon brand som helhed må vi heller ikke undervurdere.

Nikon 1 AW1 er et vandtæt og stødsikkert system kamera, med mulighed for at udskifte objektivet. Og heri ligger "verdensnyheden". Kameraet er vandtæt selv med muligheden for at udskifte objektivet. Selv pop-up flashen kan anvendes under vand. Alle åbninger er forseglet og sikret, så de ikke kan åbnes ved et uheld. Dette kamera kan klare at opholde sig under vand helt ned til 15 meter. Det kræver ikke et specielt vandtæt ekstra ydre hus. Det er flot klaret kære ingeniører hos Nikon!!! Men hvordan er det så muligt?

Vi skal langt ned i pressemeddelelsen før dette afsløres. Disse tre linier er Nikon's forklaring:
En gummiforsegling på kameraets kritiske områder samt en O-ring til objektivfatningen sikrer, at vand ikke trænger ind i kameraets indvendige funktioner. Dæksler med dobbeltlås til rummene minimerer risikoen for, at de åbnes ved et uheld.

Det er måske ikke mere kompliceret end som så, men saltvand er noget forbandet stads at få på eller ind i sit kamera, så det er da et interessant område at få uddybet. Nå - det må en test afsløre på et senere tidspunkt.

Ud over de mere traditionelle kameraspecifikationer, som jeg nok skal komme til, så synes jeg følgende innovative løsninger er spændende nyt:
Bevægelsesstyring muliggør "vip og skyd"-betjening, og gør det muligt at aktivere Udendørsvisning, så kameramenuerne er lettere at se, når du optager under vand (uddrag fra pressemeddelelse).
En noget kryptisk forklaring. Det lyder spændende, men hvad står der egentlig?! Sagt på normal dansk står der, at du kan aktivere en funktion, der gør det muligt at skifte indstillinger på kameraet ved blot at vippe kameraet i en bestemt retning.

En anden spændende detalje beskriver følgende uddrag fra pressemeddelelsen:
Lav et elektronisk fodspor over dine oplevelser ved hjælp af den indbyggede understøttelse af GPS og GLONASS samt en indbygget dobbelt højde- og dybdemåler, elektronisk kompas og virtuel horisont.
Nu ved vi jo alle hvad GLONASS er! Næhhh - det gør vi ikke, men her er en forklaring: Det står for "Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema eller Global Navigation Satellite System, og dermed har Nikon1 AW1 mulighed for også at benytte sig af det russiske navigationssystem.
To nye objektiver lanceres parallelt med kameraet: 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 zoomobjektiv og 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 vidvinkelobjektiv. Disse objektiver kan ikke anvendes på de øvrige Nikon 1 kameraer på grund af det specielle vandforseglende design. Men alle øvrige Nikon 1 objektiver kan godt anvendes på Nikon 1 AW1, dog kun under normale forhold.
Det aktuelle 1 NIKKOR-sortiment består af 11 forskellige objektiver.

Begge objektiver har et ekstra lag af glas foran objektivet for at beskytte mod vand og støv, og zoomobjektivet har derudover også en gummiforsegling rundt om zoomringen. En O-ring rundt om kameraets objektivfatning beskytter kameraets sensor mod vand og støv.

Ekstraudstyr til 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 vidvinkelobjektivet omfatter modlysblænden HN-N103 til påskruning (40,5 mm) og det bløde objektivetui CL-N101.
Ekstraudstyr til 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 zoomobjektivet omfatter modlysblænden HN-N103 til påskruning (40,5 mm) og det bløde objektivetui CL-N101.


Generelt er Nikon 1 AW1 specifikationsmæssigt meget lig Nikon 1 J3. Du kan se en liste over alle kamera specifikationer her.

Når jeg tester dette kamera, så vil uddybe flere af disse specifikationer.

Nikon 1 AW1 er større end Nikon 1 J-modellerne - på grund af den ekstra beskyttelse kamerakabinettet er konstrueret med. Desuden er kommando-hjul og knapper designet således, at de er nemmere at tilgå med hansker på.


Medfølgende tilbehør/software:
 • Genopladeligt Li-ion-batteri EN-EL20
 • Batterioplader MH-27
 • USB-kabel
 • Rem til brug på land 
 • Kamerahusdæksel BF-N2000 
 • O-ring-beskytter PA-N1000
 • Silikonefedt WP-G1000
 • ViewNX 2-software
 • Short Movie Creator-software

Her er en oversigt over ekstraudstyr, der allerede er klar til Nikon 1 AW1.


Nikon 1 AW1 forventes i butikkerne d.10. oktober til en vejledende pris på (inkl. moms):
 • Nikon 1 AW1 singlekit inkl. 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5-5.6 kr. 6.595
 • Nikon 1 AW1 dobbeltkit inkl. 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 samt 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5-5.6 kr. 8.2950