Hvad gør et Cirkulært Polarisationsfilter?

Uden cirkulært polarisationsfilter
1/400 sek, f/7.1, ISO 100, 58mm

Med cirkulært polarisationsfilter
1/100 sek, f/7.1, ISO 100, 58mm


Et polarisationsfilteret benyttes til at mætte farver, gøre skyer hvide samt minimere refleksioner i reflekterende overflader såsom metal-, lak-, glas- eller vandoverflader. Filteret, der monteres foran objektivet, lader lys passere, som er polariseret i et bestemt plan. Det svarer til, at du giver dit kamera polaroid solbriller på.

Som en tommelfinger regel, så virker et polarisationsfilter kun, når sollyset står ind fra enten venstre eller højre side af kameraet. Hvis sollyset er direkte foran eller bagved kameraet (0º - 180º), så har filteret ingen effekt. Afhængig af den vinkel sollyset har, så mindskes eller øges effekten af filteret. En god vinkel for sollyset i forhold til kameraet er 90º.

Der findes to typer cirkulære polarisationsfiltere - cirkulært og lineært. Glem det liniære - ved digital fotografering anvender vi kun det cirkulære. Vælg altid et flerlagsbehandlet (multicoated) filter.

Polarisationsfiltret består af to stykker glas, hvor det forreste kan drejes i begge retninger. Disse to stykker glas er mørke, og derfor sker der et lystab, når du monterer det på objektivet - typisk op til 2 stop (6 blændetrin).

Brug altid dit eget "visuelle filter", når du vurderer effekten af et polarisationsfilter. Det gælder om ikke at overdrive effekten.

De to primære indsatsområder for et polarisationsfilter, er når motivet indholder megen himmel med skyer, hvor polarisationsfilteret øger den blå farve og gør skyerne hvidere og mere definerede, eller når du ønsker at fotografere igennem vandoverfladen for at se f.eks en søbund eller stenene under vandet i et flodløb. 

Ovenstående to billeder er skudt med et Nikon D800 med AF-S 24-70mm f/2.8G. På objektivet har jeg først monteret et neutral filter fra Nikon (har kun den effekte at beskytte frontglasset) samt et Kenko Pro 1D Circ. Pol. filter (77mm).

Jeg har kun kørt en "Lens Correction" samt øget eksponeringen med 0.5 på begge billeder i Lightroom. 

Der er jo en markant forskel mellem de to billeder! Det er tydeligt, at himlen er lysere og mere blå samt at havet gengives i en mere naturlige farve, idet himlen ikke længere reflekteres heri. Desuden er skyerne hvidere og mere "naturlige". 

Kunsten er at skabe et korrekt eksponeret billed med korrekte farver i kameraet, så den efterfølgende redigering i f.eks. Lightroom bliver så nænsom som mulig. Her er det meget svært at komme udenom et cirkulært polarisationsfilter, som en del af dit udstyr i fototasken (eller en decideret Lowepro filterholder).

Der findes mange producenter af cirkulære polarisationsfilter. Jeg anvender selv filtre fra B&W samt Kenko.
0