Anmeldelse af AF-S 14-24mm f/2.8GNu har jeg haft mulighed for at arbejde med dette vidunderlige - men også krævende objektiv. Objektivet er det første i "Kongerækken", som består af følgende 3 objektiver (G = ingen blændering):
  • AF-S 14-24mm f/2.8G
  • AF-S 24-70mm f/2.8G
  • AF-S 70-200mm f/2.8G
Det første man bemærker er det konvekse front element, som understreger, at her fotograferes med et usædvanligt (og dyrt) vidvinkelobjektiv. Frontelementet måler næsten 10 cm i diameter! Objektivet er 13,2 cm langt og vejer 1 kg!

Selvfølgelig har dette objektiv "Nano Crystal Coating" - dog kun på eet glaselement (det er også nok). Indbygget SWM (støjsvag) fokusmotor med mulighed for manuel fokus. Fokus foregår internt i objektivet (IF). Der er ED-glaselementer, der giver skarpere billeder (meget tydeligt på dette objektiv). 

Der er 14 elementer i 11 grupper. Blænderingen byder på 9 blade, og blænden går fra helt åben ved f/2.8 til f/22. Tættest fokusafstand er 0,28 cm fra kameraplanet (altså ikke fra objektivets front glaselement). Da dette er et stort og tungt objektiv, følger der en lækker objektivtaske med, der endda kan monteres i bæltet.
Ifølge DxO så står dette objektiv skarpest ved 16 mm og f/2.8! Jeg vil ikke skrive en meget teknisk anmeldelse, men henvise til testen hos DxO, der har testet objektivet på et D800 og sammenlignet med et udvalg af andre Nikon vidvinkel samt konkurrerende vidvinkel objektiver. Det er fortsat det mest skarpe vidvinkel objektiv på markedet!

Lad os lige definere vidvinkel, fordi dette er et relativt bredt brændvidde område fra 12 mm til 35 mm, der kan opdeles i yderligere tre grupper:
  • Ultra vidvinkel:  Under 16 mm
  • Stor vidvinkel: 16-21 mm
  • Normal vidvinkel: 24-35 mm
Når brændvidden nærmer sig 10 mm, så dukker de specielle "fiskeøje perspektiv" objektiver op, hvor perspektivet bliver så ekstremt, at lige linier ikke længere er lige (som er tilfældet ved vidvinkel objektiver).

AF-S 14-24mm f/2.8G er allerede et ikonisk objektiv i Nikkor sortimentet. Det satte nye standarder for ultra vidvinkel, da det blev lanceret i august 2007, og er et optisk mesterværk, der er kendetegnet ved den flotte skarphed i hele zoom-området - også helt åben ved 14 mm. Og nyheden lå faktisk i skarpheden ved 14 mm. Ved 24 mm er der andre og billigere alternativer, der gør det lige så godt. Ligeledes er der ingen kromatisk aberration (misfarvning i overgange med stor kontrast) eller blød tegning (sløret) ved alle blændetrin. Der er svag vignettering (mørke hjørner), hvilket ikke er unormalt ved vidvinkel objektiver. Dette fjernes nemt i den efterfølgende redigering. Her er et eksempel på dette:

 
D800, 1/250 sek, f/3.5, ISO 64, 14mm

Her er en forstørrelse af øverste venstre hjørne. Ingen redigering er foretaget.

Jeg er konstant bange for at ridse det konvekse frontglas fordi det "stikker ud". Objektivet kommer med indbygget modlysblænde og frontelementet bevæger sig frem og tilbage, når fokusringen drejes. Derfor drejer jeg altid fokusringen til 24 mm, så frontelementet kommer så langt bag modlysblænden som muligt. Den indbygede modlysblænde (plast) og det konvekse frontelement betyder også, at der ikke kan monteres normal filtre på dette objektiv. Dog har bl.a. FotoDiox udviklet et adaper kit der gør det muligt at montere UV, Cirkulære Polarisation, ND4 og ND8 filtre. 
Den første dag jeg havde fået dette objektiv gik jeg tur for at tage de første naturbilleder. For at slå flere fluer med eet smæk, tog jeg hunden med. Alt gik godt indtil køteren fik sig forviklet ind i en masse grene, og jeg blev nødt til at tage snoren af ham for at vi kunne komme videre. Snoren er sådan en automatisk optrækningsanordning (hedder det det?), og da der sidder et tungt metaløje med lås i den ene ende og hele den lange snor pludselig automatisk trækkes tilbage, så svirper snoren. Og det gjorde den så også her. Det gik så hurtigt, at jeg ikke nåede at reagere. Kameraet hang over skulderen - heldigvis med objektivet mod hoften, men metal øjet fløj omkring mig og ramte kameraet (D800) og objektivet med et ordentlig KLANG. Jeg turde næsten ikke kikke på objektivet, for hvis metaløjet havde ramt frontelementet, så havde jeg lige smadret et 13.000 kroners objektiv. Køteren var også hel tavs - jeg tror den fornemmede den lurende katastrofe. Men heldigvis var der ikke en ridse at se. Intet. Hold da k… hvor var jeg lettet. Selv hunden fik en krammer. Brændvidden stod på 24 mm og modlysblænden beskyttede frontelementet.

Her er et landskabsbilled taget i Italien. Billedet har været udsat for en let redigeret i Lightroom. Udsnittet viser hvor skarpt dette objektiv er. 

 
D800, 1/160 sek, f/13, ISO 100, 14mm


Nå - lad os se på nogle flere lækre detaljer ved dette objektiv. Zoom ringen sidder tæt på objektivfatningen, og er i udstanset metal. Bredden er vel 1.5 cm - perfekt til manuel betjening - og den er tilpas stram til at du ikke ved et uheld kommer til at dreje den. Fokusringen er ca. 1 cm bred og sidder tæt på den indbyggede modlysblænde. Her er gangen noget lettere, hvad den også bør være for at manuel fokus kan ske hurtigt og præcist. Autofokus sker internt i objektivet.

Objektivet er selvfølgelig også velegnet til nærbilleder af spændende detaljer og miljøer. Her er et eksempel på dette. Billedet er ikke beskåret. Bemærk atter skarpheden ved vinduet og døren i kanten af billedet (samme fokusplan som muren, hvorfor planterne i forgrunden ikke er skarpe).

D800, 1/100 sek, f/5.0, ISO 250, 21mm

Konklusion:

Hvis du er meget passioneret omkring landskabs- og arkitektur fotografering, så er AF-S 14-24mm f/2.8G objektivet for dig. Det er dyrt (12.695 kr.), men tager du den høje bygge kvalitet og optiske kvalitet i betragning, så er prisen fair. 

Et FX-alternativ til dette objektiv er AF-S 16-35mm f/4, der dækker et mere almindeligt vidvinkel område. Også her er byggekvaliteten og den optiske kvalitet god. Har du et DX-kamera, så vil jeg anbefale AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX eller det lidt ældre, AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX som jeg selv ejer og er meget glad for.

Udlejning:

Jeg overvejer at tilbyde objektiverne i Kongerækken på lejebasis. De vil blive leveret i en Peli-kuffert, og der vil være returfragtseddel vedlagt. Lejeperioden kunne være 3 dage, 1 uge, 10 dage, 2 uger, 3 uger og 4 uger. Dette er et udbredt koncept i USA, men ikke så udbredt i Danmark og Norden. 

Det er jo en perfekt måde at lære et objektiv at kende, og afgøre om man skal købe.

Hvis du kunne være interesseret i at leje et objektiv fra Kongerækken, så skriv en kommentar nedenfor. Din tilkendegivelse er vigtig for mig, inden jeg kaster mig over dette forretningsområde via nikonphotoexpert.com. 
0