AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR


Så har Nikon atter lanceret et nyt objektiv, der henvender sig til en bred skare af spejlrefleksbrugere.

AF-S DX NIKKOR 18–140mm f/3.5–5.6G ED VR er navnet på denne lille sag, som jeg tror bliver en succes. Den vejledende pris er sat til 5.095 kr. og det byder, at vi nok får en markedspris et sted i prislejet 3.995 - 4.495 kr.

Det der springer i øjnene er prisforskellen ned til AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, der handles til en markedspris på ca. 1.995 kr. Vil du være villig til at betale over 2.000 kroner mere for yderligere 35mm zoom i den lange ende?Nikon skriver, at objektivet henvender sig til "nybegynderen", og at det vil blive solgt sammen med et DSLR i et kit. Jeg gætter på D3200 og D5200, og i mindre grad D7100.Jeg er ikke i tvivl om, at dette objektiv vil være rimelig skarpt i hele zoom-området og dermed alsidig i brug (det er AF-S 18-105mm også). Den optiske konstruktion har 17 elementer i 12 grupper. ED-glasset med et ekstra lav farvespredning, glaselement og et sfærisk linseelement sikrer høj opløsning og kontrast samtidig med, at det minimerer den meste aberration og farvespredning.

Husk dog på, at 18mm på et DX-kamera svarer til 27mm på et FX kamera, så her er tale om det jeg kalder "normal" vidvinkel" - se min artikel omkring de tre vidvinkel grupperinger. Skal du have virkelig effektiv vidvinkel, så er der ingen vej udenom de deciderede vidvinkelobjektiver som f.eks. AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX.
Tager vi den anden af zoom-området, så er 140mm jo heller ikke vanvittig meget, og du får jo nok alligevel behov for en zoom der tilbyder 200mm eller 300mm. Men som et alsidigt og dagligdagsobjektiv, der anvendes til at dokumentere din tilværelse, så er det perfekt!

Objektivet er (selvfølgelig) udstyret med Vibrations Reduktion (VR), som gør det muligt at fotografere med fire gange så langsom lukkehastighed end "normalt", hvilket giver bedre resultater ved svag belysning og skarpere billeder i hele zoomområdet. Uskarpheden reduceres især, når man tager tele-billeder. Husk dog på, at VR ikke kan fjerne sløring der opstår fordi motivet bevæger sig. Det er kun dine rystelser VR kan reducere. Hvis du fotograferer et motiver der bevæger sig (børn, dyr, sport) så skift fra AF-S til AF-C, så du øger chancen for skarp fokuseringen. Og gå altid efter at have en hurtig lukkertid, uanset at VR giver dig mulighed for at fotografere med langsommere lukketid. Jeg vælger altid at øger ISO til jeg har en tilfredsstillende lukketid (afhængig af motiv) i stedet for at stole på VR!
Objektivet vejer 490 gram og har metalfatningen samt vejrbeskyttelse i gummi. Der medfølger en objektivpose samt en modlysblænde. Det er altsammen godkendt.
3