Optisk forvrængning hos Nikkor objektiverSelvom Nikkor objektiver er sande optiske mesterværker, så er det umuligt at undgå, at når flere krumme linser sammensættes i et objektiv for at muliggøre den ønskede effekt - f.eks. en zoom eller vidvinkel, så vil der opstå svage optiske forvrængninger. Disse ses bedst hvis du fotograferer en flade med styrende horisontale og vertikale linier - f.eks en mur. De to mest almindelige optiske forvrængninger kaldes for tøndeform (Barrel Distortion) og Nålepude form (Pincushion Distortion).


 


På flere Nikon kameraer er det muligt at lagre information om disse forvrængninger, således at kameraet kan korrigere disse når et givent objektiv monteres. Dette kalder Nikon for "Distortion Control Data".

Selvom flere editeringsprogrammer - f.eks Lightroom også giver mulighed for at rette optiske forvrængninger, så er det altid bedst at foretage dette i kameraet - især hvis billederne skal sendes videre uden redigering.

Følgende Nikon kameraer har mulighed for at foretage forvrængningskontrol:

D4 / D90 / D600 / D800 / D800E /D3100 / D3200 / D5000 / D5100 / D5200 / D7000 / D7100

Det er ikke svært at installere dette på dit kamera. Du henter programmet til en folder på din PC, hvorefter dette flyttes overpå kameraets SD-kort,  og afvikles her. Den præcise installationsvejledning finder du nedenfor for henholdvis Mac og PC.

Distortion control data: MAC
Distortion control data: PC
0