Har Nikon noget nyt oppe i ærmet.....?

Der er en alt overskyggende tendens, som Nikon er tvunget til at forholde sig til. Nye mobiltelefoner fra Apple, Samsung, Sony og Nokia (såkaldte "smart phones") leveres med glimrende "point & shoot" kameraer, hvilket betyder, at ejerne af disse enheder ofte synes de har kamera nok i deres mobiltelefon, hvilket betyder, at salget at det klassiske kompakt kamera (Coolpix i Nikon regi) falder støt.

I april/maj faldt salget af kompakt kameraer drastisk i forhold til samme kvartal året før - og ikke kun for  Nikon. I samme periode steg salget af "smart phones" med raketfart.

Denne tendens ses endvidere på diverse sociale medier, hvor brugerne lægger billeder ud. F.eks. det nyligt redesignet og relanceret Flickr, der giver os et indblik i denne tendens med deres "The Camera Finder".

Her er en interessant statistik:

Grafen dækker eet år og viser hvilket "kamera" brugerne anvender. Ingen tvivl om, at Apple sidder tungt på tronen. Og selv indenfor "P&S" kameraer er Nikon kun repræsenteret med een model i top 5.

Egentlig er jeg ikke så overrasket over, at Flickr "lider" under en overvægt af mobilkameraer. Mange DSLR fotografer er "flygtet" fra Flickr over på andre mere seriøse (rent fotografisk) platforme såsom 500px. Derfor har Flickr også været tvunget til at ændre design med mere vægt på at vise billeder i stor format, i fuld størrelse samt tilbyde stor lagerplads (2 TeraBite). Men det er nok for sent.....

Dette kan dog ikke skjule den kendsgerning, at salget af kompakt kameraer falder og dette markedssegment domineres af "smart phones". Desuden er der nok også en vis negativ påvirkning på salget i den billige ende af DSLR markedet.

I en artikel på Bloomberg.com udtrykker Nikon's president Makoto Kimura sig også meget klart overfor denne udfordring:
“The number of people taking snapshots is exploding by use of smartphones that sold 750 million or so last year and are still growing,” Kimura said. “We’ve centralized our ideas around cameras but can change our approach to offer products to that bigger market.”
Så det ligger i kortene, at Nikon har noget nyt på vej som svar på denne massive udfordring. Coolpix S800C med Android software var et forsøg på at "bygge bro", men kameraet slog ikke an idet det ikke tilbyder ægte "frihed" til "P&S&U" (Point & Shoot & Upload), som en mobiltelefon gør.

Nikon bevæger sig dog i den rigtige retning. Ingen tvivl om, at kravet om indbygget Wi-Fi i DSLR, spejlløse system kameraer og kompakt kameraer er stigende. Jeg er heller ikke i tvivl om, at Nikon vil efterleve dette krav. Ikke flere små adaptere.....

Men Nikon skal også være virkelige innovative og opfinde et nyt kamerakoncept, hvor kamera og smart phone er integreret til een enhed, der størrelses- og kamerafunktionsmæssigt ikke adskiller sig meget fra de større smart phones, men klart adskiller sig på sensor, optik og billedbehandling.

Hvis du har en mening om dette, så skriv en kommentar :-)
0