Full Frame eller APS-C sensor?Det spørgsmål for jeg stillet rigtig ofte. Skal jeg købe et D600 eller det nye D7100? Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, men nedenfor vil jeg forsøge at give dig nogle fordele og ulemper ved begge sensor typer samt komme med nogle generelle observationer.

DX: APS-C Sensor (f.eks. D7100):

Fordele:
Kameraer med en APS-C sensor har et mindre kamerahus og vejer mindre. Prisen er også markant under et kamera med full frame sensor.
Alle objektiver fungerer sammen med et DX-kamera, hvilket ikke er tilfældet for de specielle DX-objektiver, der godt kan anvendes på et FX-kamera, men med reduceret opløsning til følge (idet lyset fra objektivet ikke kan dække hele arealet på en FX-sensor).
På grund af APS-C sensor størrelsen, så skal objektivets brændvidde øges med en faktor 1.5 (den såkaldte "crop-factor"). Dermed får du "gratis" mere zoom ved f.eks. at montere et AF-S 300mm på et D7100, idet brændvidden så reelt er 450mm. Der er bl.a. mange professionelle dyrefotografer, der benytter sig af denne kendsgerning.

Ulemper:
Generelt producerer kameraer med APS-C sensor mere digital støj ved høje ISO-værdier end tilfældet er ved kameraer med full frame sensor. Tag f.eks D600 og D7100 - begge har en sensor med 24 millioner pixels, men da de 24MP er mindre og sidder tættere på en APS-C sensor, så kan de ikke opfange lys lige så effektivt. Dog skal det siges, at Nikon efterhånden har fået godt styr på digital støj ved høje ISO-værdier på kamera med APS-C sensor, så dette er ikke så udpræget en forskel mere. Men den er der - især ved ISO værdier over 3200.


FX: Full Frame Sensor (f.eks. D600):

Fordele:
Full frame kameraer har en større søger og dækker et større synsfelt. Og objektivets brændvidde - f.eks. 300mm - er fortsat 300mm på et full frame kamera, så det er ikke nødvendigt med hovedregning for at finde den "sande" brændvidde. Hvor APS-C kameraer har en fordel ved crop faktoren i den lange ende af zoom-området (idet brændvidden øges) så er crop faktoren en ulempe i den korte ende af zoom-området, idet brændvidden også her skal ganges med 1.5. Hvis du monterer en vidvinkel på f.eks. 14-24mm på et full frame kamera, ja så er vidvinklen i den korte ende fortsat 14mm. Samme objektiv på et kamera med APS-C sensor vil resultere i en "reel" brændvidde på 21-36mm. Det lyder måske ikke af så meget, men det er det!

Generelt så håndterer full frame kameraer digital støj bedre ved høje ISO-værdier.

Ulemper:
Prisen er høj. Selv med introduktionen af D600, så er der tale om en markant prisforskel mellem D600 og D7100. Kameraet er større og tungere, og meget ekstraudstyr er også dyrere til full frame.

Jeg ved godt, at dette måske ikke hjælper dig meget, men presser du mig op i et hjørne og beder mig nævne een faktor per sensor type, der kan guide dig, så er det denne:


  1. APS-C sensor (DX): PRIS OG VÆGT- du får fantastisk meget kamera for pengene, og kan dermed købe mere tilbehør for samme budget.
  2. Full Frame (FX): STØRRE SØGER OG SYNSFELT. Første gang man ser igennem søgeren på et FX-kamera er udtrykket altid det samme - "hold da k..., hvor ser man bare mere...".
Og så er der et hav af andre forskelle. Derfor er det relevant for sådanne sammenligninger, at vi tager udgangspunkt i toppen af DX-sortimentet (D7100) og bunden af FX-sortimentet (D600).
0