Hvem er i målgruppen for Nikon Coolpix A?

Med en markedspris, der nok lander lige over 7.000 kr. inkl. moms og uden optisk søger, er det næste naturlige spørgsmål: Hvem er målgruppen?
Hvis du er frisk på en lille markedsundersøgelse, så er der 3 spørgsmål sidst i dette indlæg :-)

Til sammenligning kan et Nikon D5200 med 18-105mm købes til lige under 7.000 kr.

Lad os lige se på specifikationerne igen:
 • 16.2 MP DX format CMOS sensor
 • 18.5mm (28mm ækvivalent) f/2.8 objektiv
 • ISO 100-6.400 (med mulighed for ISO 12.800 og ISO 25.600)
 • 3.0" 920k pixel LCD-skærm
 • 14-bit ukomprimeret NEF Raw filer
 • Op til 4 billeder i sekundet
 • 1080p HD-video med 24, 25 eller 30 billeder per sekund (MPEG4, H264 komprimering)
 • i-TTL kompatibel hotshoe til Nikon's Speedlight flash system
Nikon anfører selv, at Coolpix A primært henvender sig til eksisterende DSLR-brugere i indenfor "entusiast amatør fotograf" og "professionel fotograf". Det er jeg sådan set ikke uenig i. Alene den kendsgerning, at Nikon har valgt ikke at installere et lavpas filter, og at Nikon gør en del ud af at påpege dette indikerer, at det et til den målgruppe af fotografer, der ved hvad dette betyder, og sætter pris på det.


Objektivet er med fast blænde på f/2.8 og en brændvidde på 18.5mm (svarede til 28mm på FX). Det er opbygget af 7 glaselementer i 5 grupper, hvoraf det ene er et "aspherical", hvilket er med til at sikrer høj optisk kvalitet. Nikon påstår desuden, at selvom dette vidvinkel objektiv er placeret tæt på sensoren, så skulle det ikke forårsage vignettering (mørke hjørner). Objektivet er desuden udstyret med manuel fokusring, så det er muligt at overstyre autofokus.

Selvfølgelig kan Coolpix A optage HD-video. Det undrer mig dog, at Nikon ikke har indbygget et stik for tilslutning af ekstern stereo mikrofon. Nogen vil nok synes, at det begrænser den indbyggede videofunktion en smule. Men igen skal vi tænke på målgruppen. De som virkelig dyrker video, vil vælge et DSLR.

At målgruppen er eksisterende DSLR-brugere underbygges også af, at en del DSLR ekstraudstyr kan anvendes på Coolpix - f.eks. Speedlight flash, Infrarød fjernbetjening, GPS- og Wi-Fi moduler. 
Den optiske søger - DF-CP1 - og adapterringen UR-E24 er de eneste unikke tilbehørsprodukter til Coolpix A.


Coolpix A er udstyret med 2 programmerbare funktionsknapper - igen en faktor, der peger mod ekspert brugere. Funktionsknappen Fn1 kan programmeres til 11 funktioner og ISO/Fn2 kan programmeres til 6 funktioner - udover ISO-indstillingen.

Dimensioner er 111 x 64 x 40 mm og vægtet 300 gram

Men lad mig hører din mening. 
 1. Hvem ser du som målgruppe for Coolpix A - værd gerne meget specifik - f.eks Fotograf med interesse i urbane motiver (Street photography). 
 2. Er du parat til at betale 7.300 - 7.500 kroner for Coolpix A?
 3. Vil du købe den optiske søger?
4