Nikon Coolpix A

Endelig kom det. Et kompakt kamera fra Nikon med DX-sensor. Jeg kan ikke vente på at dette kamera frigives, så foråret kan indfanges og give Coolpix A mulighed for at vise sine styrker i en brugstest.

Her er nogle af overskrifterne:

 • DSLR-ydelser i en kompakt kamerahus.
 • 16.2 MP CMOS-sensor (DX) uden optisk lavpasfilter
 • Expeed 2 billedbehandlingssystem
 • Fast brændvidde på 28mm ved f/2.8
 • Naturligt ISO-område på: 100-6400
 • PSAM-eksponeringsindstillinger
 • 14-bit RAW (NEF) billeddata
 • 3.0" LCD skærm med 921.000 pixels
 • Muligheden for at montere en ekstern optisk søger
 
Jeg under mig over, at Nikon ikke har valgt Expeed 3 billedbehandlingssystemet, men det er der sikkert en god årsag til, som jeg vil grave frem senere.

En adapterring - UR-E24 - gør det muligt, at montere filter (46mm). En modlysblænde - HN-CP18 - reducerer effekter ved lysindfald fra siden. Der er seks forskellige indstillinger til Aktiv D-Lighting - det skal blive interessant at teste dem i kombination med den faste blænde på f/2.8 og en - hvad Nikon påstår - god ISO-ydelse kombineret med evnen til at indfange et stort dynamisk omfang i de vanskelige skyggeområder.

Blænden består af 7 blade, der skulle give et smukt bokeh og naturlig baggrundssløring.
I tillæg til PSAM-eksponeringsindstillinger (Program, Shutter, Aperture, Manual) er Coolpix A udstyres med med to brugerindstillinger, hvor foretrukne kameraindstillinger kan placeres. En funktionsknap, der kan tilpasses af brugeren, giver mulighed for at indstille genveje til de foretrukne kameraindstillinger. En objektivfokusring gør det muligt at udføre manuel fokus og manuel indgriben i autofokusindstilling.
 
Coolpix A understøtter også 14 bit komprimerede RAW (NEF)-billeddata på samme måde som digitale spejlreflekskameraer. Rene, ubehandlede billeder kan redigeres i kameraet ved hjælp af den store 7,5 cm (3,0") 921.000 punkter LCD-skærm. Med Picture Control kan man justere kontrast- og farveindstillingerne (Standard, Neutral, Levende, Monokrom, Portræt, Landskab og Brugerindstillet), så de passer til situationen. Til dem, der vil have lidt sjov med deres billeder, kan billederne forbedres i kameraet med en lang række filtereffekter som f.eks. indstillingen Selektiv farve, der konverterer billeder til monokrom og derpå tilføjer et farvestænk efter brugerens valg.
 
Og hvem er så den oplagte målgruppe: Alle :-)
Kan det erstatte et normalt DSLR? For nogen Ja og for andre Nej - det afhænger helt af dit behov og især muligheden for at arbejde med forskellige objektiver. Coolpix A er et oplagt ekstra kamera til alle der arbejder seriøst med et DSLR og ønsker et rejsekamera med mange af de kendte DSLR-funktioner, et godt fast objektiv og mulighed for at skabe billedfiler med stor billeddata dybde.
Andre vigtige funktioner på Coolpix A:
 • Wi-Fi-kompatibel: Brug Wi-Fi til at overføre billeder og videoer af høj kvalitet til en smart-enhed* via en Wi-Fi-enhed (WU-1a), der fås som ekstraudstyr.
 • Videooptagelse i fuld HD (1080p): Med 30, 25 eller 24 bps og i stereo gennem den indbyggede stereomikrofon.
 • Avanceret grafisk brugerflade: Anvender en grafisk brugerflade fra Nikons digitale spejlreflekskameraer.
 • Kontinuerlig optagelse med 4 bps (op til 26 billeder): Indfang hurtig bevægelse med 4 billeder pr. sekund.
 • Ekstern optisk søger (ekstraudstyr): Til dem, der foretrækker en traditionel søger, er dette ekstraudstyr (DF-CP1) et alternativ til LCD-skærmen. Man kan også bruge tilbehørsskoen til at montere en kraftigere ekstern Speedlight-flashenhed.
 • Kompatibel med GPS (GPS-1), der fås som ekstraudstyr: Gør det muligt at registrere billeders præcise lokation (breddegrad og længdegrad) som et "geotag".
 • Kompatibel med SD-kort: Øg lagringskapaciteten ved hjælp af SD-kort (SDHC-, SDXC- og UHS-I-kompatibel) til at gemme billeder og videoer.
Coolpix A leveres i to farver: sølv og sort, og vil kunne fås til en vejledende pris på kr. 8.795,-. Kameraet forventes i butikkerne d. 21. marts 2013.
0