AF-S 28mm f/1.8G


Jeg er på jagt efter gode "prime" objektiver, der er et fornuftig match til FX-format kameraer - herunder D600 og D800. Nu er jeg kommet til det spændende og prisattraktive AF-S 28mm f/1.8G. Dette objektiv er skabt til FX-kameraer, men kan selvfølgelig også anvendes på DX-kameraer. Men her vil det være bedre at se på AF-S DX 35mm f/1.8G, der er skabt til DX-kameraer, og kan erhverves til en lavere pris.

AF-S 28mm er et let og kompakt moderat vidvinkel, hvilket giver rigtig mange anvendelsesmuligheder. Et perfekt objektiv hvis du vil rejse "let", og kun have eet objektiv med. Som du kan se på billedet ovenfor, så passer objektivet perfekt på D600 - det er et næsten skræmmende flot par :-)


Objektivhuset er plastik og produceret i Kina. Det er OK, da kvaliteten er på et højt niveau. Selvfølgelig er objektivet udstyret med metal f-gevind.

På objektivet står følgende tekst: AF-S 28mm f/1.8G / "Nano Crystal Coat SWM RF Aspherical ø67". AF-S betyder objektivet har indbygget autofokus motor, hvorfor det også fungerer på de billigste DX-kameraer uden AF-motor indbygget i kameraet. "G" indikerer, at objektivet ikke er udstyret med en blændering, som vi ser på de ældre Nikon objektiver. Dermed er dette objektiv primært til digitale Nikon kameraer. "SWM" står for "Silent Wave Motor" og betyder, at objektivet fokuserer uden at afgive nævneværdig støj. "Nano Crystal Coat" er en anti-refleks overfladebehandling på det ydre glaselement. "RF" står for "Rear Focus", hvilket betyder, at det kun er det bagerste glaselement i objektivet der bevæger sig ved fokusering.


"Aspherical" dækker over specielt kurvet glaselementer i objektivet, der giver større skarphed. Filterstørrelsen er 67mm. Forventet levetid er 10 år, før der kan - men ikke behøver - at indtræde små skavanker.

Der er 7 afrundede blænde lameller. Objektivet kan blændes ned til f/16. Synsvinkel på FX er 75 grader og 53 grader på DX. Tættest fokusafstand er 25 cm. Vægten er kun 330 gram.


Prøv lige at se den fokusring. Dette objektiv er skabt til manuel fokusering! Auto-fokus er hurtig og spot-on. Ingen problemer her. Du kan indstille objektivet til enten "M/A" og "M", hvor "M/A" indikerer Auto med mulighed for Manuel overstyring. "M" annullerer auto fokus og du bestemmer :-)

Lad os se på nogle billeder taget med dette objektiv.

1/2000 sec, f/1.8, ISO 100

1/30 sec, f/16, ISO 100

1/125 sec, f/8.0, ISO 100

Der er en tydelige vignettering ved f/1.8. Den er næsten væk ved f/2.8, og kan nemt fjernes i den efterfølgende redigering i f.eks.  Lightroom. Dette er ikke unormalt ved fast brændvidde hvidvinkel objektiver, men måske lige i overkanten her. Jeg lader mig ikke genere af dette. 
Der er ikke foretaget nogen form for behandling af disse billeder. Prøv lige og se hvor skarpt de står. Det er imponerende. Lad os undersøge dette nærmere.

Her ser du et stærkt forstørret udsnit af fotoet nedenunder. Igen må jeg understrege, at der ikke er foretaget nogen form for redigering. Dette er SOOC - Straight Out Of Camera. Jeg er imponeret ( og D600 spiller sin rolle meget overbevisende - som jeg sagde - et perfekt par!).


1/125 sec, f/8.0, ISO 100

Min konklusion er klar. Her er et objektiv, der hører hjemme i fototasken hos enhver der ejer et Nikon FX-kamera. Prisen hos NikonPhotoExpert.com er 4.695 kr. Det er i min optik en attraktiv pris for dette kvalitetsobjektiv. Bravo Nikon!

Læs også en mere teknisk test hos Photozone.de (på engelsk).
0