Korrekt sne eksponering

Danmark er dækket af et pænt lag sne, og vi skal ud og tage mange vinterbilleder. Op til week-enden er her et lille tips, der vil hjælpe dig med at få den korrekte sne eksponering samt undgår det blålige skær eller grå grumset udtryk mange vinterbilleder får, når det er kameraets matriksmåling, der får lov til at bestemme.

Når et motiv er domineret af hvidt, så er det en god idé, at give øge eksponeringen ved at justere på eksponeringsknappen (EV), som du ser her:


Når motivet er domineret af hvidt, så skal du tilføje PLUS eksponering - når motivet er domineret af sort, så skal du tilføje MINUS eksponering.

Dette er nødvendigt, fordi kameraets lysmåling forsøger at ramme et gennemsnit mellem sort og hvidt (18% grå), så hvis motivet er domineret af hvidt eller sort vil kameraet trække den hvide farve mod grå.

Her er to billeder, som jeg ikke har gjort andet ved end at importere dem fra kameraet:

1/250 sek ved f/5.6, 0 EV, ISO 200

Her har kameraet fået lov til at bestemme, og resultatet er blevet gråt og kedeligt.

1/125 sek ved f/5.6, +1 EV, ISO 200

Som I kan se, så bevirker en eksponeringskompensation på +1, at lukketiden fordobles fra 1/250 til 1/125 sekund - svarende til 1 eksponeringstrin (1 stop). Konsekvensen ved at anvende eksponeringskompensation er, at blænden forbliver identisk. Og sneen bliver herefter mere hvid.

Selvom kameraerne efterhånden har meget godt styr på at ramme den korrekte hvidbalance når denne står til "Auto", så kan det være en fordel af eksperimentere med hvidbalancen, når motivet er et vinterlandskab. Især når du fotograferer i JPG, hvor det ikke er muligt at ændre hvidbalancen efterfølgende i redegeringsprogrammet (hvilket er muligt med RAW-filer). Check dit foto på LCD-skærmen bag på kameraet. Hvis der er et blåt skær, så skal du justere hvidbalancen - f.eks til "Overskyet" når vor herres stor softboks er aktiv i form af et jævnt dækkende skydække.
0