Nikon 1 V2 - nyt spejlløst systemkamera.

Nikon har netop lanceret V2 i deres serie af Nikon 1 systemkameraer, der afløser V1 kameraet. Designet er markant anderledes end V1, og både den tekniske og visuelle forskel til det ligeledes nye J2 kamera er stor. Nikon har lyttet til kritikken og tilføjet et godt greb, indbygget en bedre flash samt tilføjet nye betjeningsknapper.

Mit gæt er, at V1 ikke har solgt godt idet den visuelle og tekniske differentiering til J1 ikke var tydelig nok. Derfor blev der solgt flere af J1 udgaven. Med opgraderingen fra J1 til J2 kan Nikon give dette kamera et markedsføringsboost op til jul. Og med opgraderingen fra V1 til V2 forsøger Nikon at tiltrække en anden målgruppe, der ønsker et kompakt system kamera (ILS = Interchangeable Lens System), der placerer sig imellem de mere ordinært udseende kompakt/system kamera og et mere avanceret udseende spejlreflekskamera.

Det er ikke et billigt kamera - faktisk er det dyrere end D3200 og D5100. Den anbefalet markedspris er 7.295 kr. inklusive et 10-30mm objektiv og 8.795 kr. inklusive 10-30mm og 30-110mm objektiverne.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor Nikon ikke udbyder Nikon 1 V2 med 18.5mm f/1.8 objektivet som en standardkonfiguration. På grund af forstørrelsesfaktoren på 2.7 svarer denne konfiguration nemlig til et kamera med 50mm objektiv (samt en dybdeskarphed svarende til f/4.9).

Nikon 1 V2 kan fotografere i RAW, og anvender SDHC/SDHX hukommelseskort. Det er endvidere muligt at tilføje eksponeringskompensation fra -3 til +3 EV i trin på 1/3 EV. Godkendt!

Hvorfor skulle man ønske et Nikon 1 V2 fremfor et Nikon D3200? Lad os se lidt mere på de områder, hvor Nikon 1 V2 adskiller sig fra et traditionelt spejlreflekskamera.

Nikon 1 V2 er udstyret med en større CMOS sensor end forgængeren V1. Sensoren har 14.2 megapixels og måler 13.2 x 8.8mm (CX-format). Denne sensor er ikke større end DX-sensoren, men efterhånden er billedkvaliteten fra selv disse mindre sensorer så god, at det ikke giver mening at fremhæve dette som en svaghed (I Nikon's spejlreflekskameraer anvendes sensor betegnelserne DX og FX). Det normale ISO-områder går fra 160 til 6400. Godkendt!

Skulle man spå om fremtiden, så tror jeg, at Nikon vil lancere et spejlløst DX-sensor baseret kamera, og at Nikon 1 serien er "forstudiet" til dette.


Det er den samme elektroniske søger som V1 var udstyret med, og som generelt har modtaget positiv kritik, selvom 1.4 millioner pixel (800 x 600 RGB pixel) ikke er det højeste antal søgerpixels hos sammenlignlige ILS'er. Søgerbilledet er lyst, kontrastrigt og detaljeret. Til venstre for søgeren findes en lille knap til at justere dioptrien for de, som anvender linser eller briller.

Billedbehandlingssystemet EXPEED 3A er virkelig en differentierende faktor! Nikon 1 V2 kan bearbejde op til 15 billeder i sekundet med kontinuerlig autofokus samt op til 60 billeder i sekundet med et fast fokuspunkt. Dette er bl.a muligt på grund af en stor indbygget hukommelsesbuffer. Det er imponerende data, og jeg glæder mig til at afprøve dette, når jeg får fingrene dette kamera. Alene af denne årsag er Nikon 1 V2 det perfekte kamera til familier med meget aktive børn, der konstant er i bevægelse.

Nikon 1 V2 er desuden udstyret med et avancerede hybrid-autofokussystem med hurtig fasedetekteret-autofokus (73 punkter), der anvendes til at fange hurtige bevægelser SAMT kontrastbaseret autofokus (135 punkter). Dette bør også have en positiv indflydelse på V2's video egenskaber.


Programhjulet oven på kameraet er også en kærkommen nyhed. Dermed har vi fået hurtig adgang til eksponeringsindstillingerne P, S, A, og M.


Funktionsknappen (Fn) giver direkte adgang til indstillinger såsom ISO og hvidbalance. "Live" justering af billeder er en anden smart funktion, der gør det muligt at se effekten af ændringerne i eksponeringsindstillinger i realtime.

Ekstreme videofunktioner er også en spændende tilføjelse, som differentierer V2 til et spejlreflekskamera. Du kan optage video i fuld HD (naturligvis) med fuld kontrol over lukketid og blænde. Det er også muligt at tage et billed i fuld opløsning, samtidig med at du optager en video. Smart! Ændres videoindstillingerne til et mindre billedformat, er det muligt at filme med ekstrem slowmotion i indspilningshastigheder op til 1200 billeder i sekundet - (giver en 5 sekunders film ved 1200 bps og en billedstørrelse på 320x120). Det er mere for sjov, men vil sikkert resultere i en sand syndflod af små slowmotion video på YouTube :-)

FT1 adapteren, der gør det muligt at anvende hele Nikon's normal Nikkor objektivsortiment på V2, er nok det vigtigste tilbehørsprodukt. Det bliver spændende at se billedeksempler på et V2 udstyret med et AF-S 400mm objektiv, der - på grund af forstørrelsesfaktoren på 2,7 - svarer til 1.080 mm! Dermed er V2 også et spændende kamera til dyrefotografer!

Andre relevante tilbehørsprodukter er WU-1B trådløs mobiladapter samt GP-N100 GPS enheden.

Nikon 1 flash systemet er ikke kompatibelt med Nikon's CLS flash system til spejlreflekskameraerne, hvilket jeg synes er en skam! Parallelt med lanceringen af V2 lancerer Nikon og en ny flash enhed - Speedlight SB-N7.Dette er en  i-TTL kompatible flash med et ledetal på 18 meter (ved ISO 100). Flashhovedet kan vrides op til 120 grader og en ekstern vidvinkel diffuser følger med.

FotoTV har lavet en lille video sammen med Nikon Danmark, der viser nogle af de unikke nye funktioner Nikon 1 V2 byder på.

Nikon forventer at Nikon 1 V2 kan købes fra ultimo november.

Jeg er overbevist om, at mange af os der fotograferer med et af de professionelle Nikon spejlreflekskamera, også er i markedet for dette spændende kamera. I kan se frem til en udførlig test af Nikon 1 V2, når det lander i mit "værksted".
0