Eksponeringskompensation

Igår havde jeg en god samtale med en kunde, der - ligesom jeg - har fotograferet analogt og selv fremkaldt sine billeder. Vi talte om hvor vigtigt det er, at man giver sig tid til at arbejde med kameraets indstillinger for at få den bedste komposition og eksponering "in camera". Det nytter ikke noget, at man tænker "det fikser jeg i den efterfølgende redigering" - f.eks. i Lightroom - når billedet betragtes på skærmen bag på kameraet, og det ikke er helt optimalt.

For  nogle uger siden skrev jeg om hvordan man anvender histogrammet til at se om eksponeringen er god. I dag vil jeg give jer er hurtig lille tip, som netop er med til at sikrer en god eksponering.

På alle Nikon kameraer findes der en lille "+/-" knap lige ved siden af udløserknappen. Denne anvendes til at give små kompensationer til eksponeringen. Og hvornår har man så brug for det?
Hvis dit motiv er hovedsagligt domineret af hvide nuancer (f.eks. sne) eller hovedsagligt at mørke nuancer, så vil kameraets lysmåler, der måler reflekteret lys fra motivet, forsøge at fortolke det som en gennemsnit grå nuance. Dette er normalt ikke et problem, når motivet består af mange farver og nuancer, men hvis en hvid eller sort nuance dominerer, så bliver den resulterende eksponering "flad og kedelig". Her er det relevant at anvende eksponeringskompensationsknappen "+/-". Hvis du har et motiv med en dominerede hvid nuance, så prøv at sætte eksponeringskompensationen til +1. Hvis motivet har en dominerende sort nuance, så sprøv at sætte eksponeringskompensationen til -1. Så bliver de hvide eller mørke nuancer mere klare og kontrastrige. Så er det ikke nødvendigt at gennemføre denne justering i fotoredigeringsprogrammet.

Når du skal tage dit foto - og du har god tid, så vil jeg anbefale følgende fremgang:


  1. Monter kameraet på stativ og komponer billedet, så du ikke efterfølgende skal beskære
  2. Vælg blændeprioriteret program "A" og overvej hvor lille eller stor dybde skarphed du vil have
  3. Skyd i RAW
  4. Vælg en hvidbalance og tag testskud indtil du har fundet den rette hvidbalance
  5. Tag et testskud og se på histogrammet - er der mange pixels i enten venstre eller højre side af diagrammet? Hvis ja, så juster på blænde (lukkerhastighed, hvis du har valgt "S"), ISO og eksponeringskompensationsknappen indtil dit histogrammet ser bedre ud
  6. Indstil tidsudløseren og tag dit pletskud. 


0