Skarpe fotos - hver gang


Brændvidde: 40mm
Lukkerhastighed: 1/50 sekund
ISO: 1600
Niko D800 med AF-S 24-70mm f/2.8

Der er ikke noget værre end uskarpe billeder. Og selvom billedet ser skarpt ud på den lille lcd skærm bag på kameraet, så oplever jeg ofte selv, at billedet ikke er helt skarpt i fokuspunktet når det kommer op på min store monitor.

Flere faktorer indvirker på uskarpe billeder. I dette indlæg vil jeg fokusere på den mest normale faktor - for langsom lukkerhastighed, når der fotograferes håndholdt.

Selvom du er kirurg, så kan du ikke holde dine hænder helt stille. Vi kan gøre meget for at afstive vores  positur inden vi fotograferer, men rystelser vil der altid være. Derfor findes der en simpel regel, der vil øge sandsynligheden for at du får skarpe billeder.

Sørg altid for, at lukkerhastigheden er minimum lige så stor som brændvidden.

Hvis du har et 50mm objektiv på kameraet, så anvend en lukkerhastighed på minimum 1/60 sekund. Har du en 18-300mm zoom, og har zoome helt ud, så anvend en lukkerhastighed på minimum 1/320 sekund. Hvis du anvender en brændvidde under 50mm - f.eks. 18mm, så anvend en lukkerhastighed på minimum 1/40 sekund og gerne hurtigere, da vi nu er nede på en lukkerhastighed, hvor det er meget svært at undgå rystelser - selv med VR-objektiver (Vibration Reduktion).

Skal du fotografere motiver der bevæger sig meget - legende børn, løbende dyr, sportsudøvere etc. så anbefaler jeg, at du anvender en lukkerhastighed der er minimum 4 gange din brændvidde og minimum 1/400 sekund uanset brændvidde.

Anvend Auto ISO til at fastsætte en minimum lukkerhastighed afhængig af dit motiv.
1