Hvilke filtre har du brug for?

Et af de spørgsmål jeg ofte får er - hvilke filtre skal jeg købe til mit kamera - og er det i det hele taget nødvendigt?

Selvom purister siger, at man ikke skal sætte noget filter foran objektivet med mindre det er påkrævet til et specifikt behov, så anbefaler jeg alle at købe enten et neutral filter eller et UV-filter, så objektivet er beskyttet mod at få ridser. Hvis du ønsker at sælge dit objektiv en dag, så vil bare en enkelt rids gøre det usælgeligt.

I Photoshop og andre redigeringsprogrammer kan du nu emulere effekten af mange type filtre - specielt overgangsfiltre (gradient), farvefiltre og special effekt filtre. Men der også 3 type filtre, som du ikke kan emulere i Photoshop.

Det er følgende tre filtre:

  1. Polarisationsfilter
  2. UV/Skylight filter
  3. ND filter
Et Polarisationsfilter anvendes til at gøre himlen mere mørk, intensivere farver og undertrykke ikke-spejlende reflektioner i glas og vand. Et polarisationsfilter kan roteres og skal anvendes i den rette vinkel til solen (sollyset skal helst komme fra en af siderne). Arkitekturfotografer er storforbrugere af polarisationsfilter. Anvendes også hvis du fotografere bl.a. vandløb, hvor du gerne vil have detaljer under vandoverfladen med. Uden et polarisationsfilter ser du blot en spejlning af himlen i vandet.

Et UB/Skylight filter anvendes til at reducere atmosfæriske dis, og giver en tydeligere tegning af objekter i horisonten. Fotograferer du i bjergene hænder det ofte, at de fjerneste motiver i dit billed er indhyllet i en form for dis. Dette kan reduceres med et UV-filter. Derudover har UV-filteret ikke nogen funktion - anden end at beskytte dit objektiv - hvorfor det ofte er et UV-filtre, der sælges som beskyttelsesfilter til objektiver.

ND-filter kan leveres i varierende styrke og reducerer det lys, der kommer igennem objektivet, uden at påvirke farverne! Med et ND-filter kan du tage lange eksponeringer og opnå de silkebløde vandoverflader og bløde skyder, der er så populære. Men kan også anvendes til mere normale formål, hvor motivet indeholder en meget stærk lyskilde, der skal dæmpes for at få en normal eksponering.

Her er et af mine egne billeder taget med et ND-10 filter.


Typisk køber man et UV-filter til alle de objektiver man bruger regelmæssigt; et Polarisationsfilter til en standard zoom og et til flere ND-filtre til en vidvinkel.

Og når du så har fået en lille samling filtre, så har du brug for denne lille smarte filterpung fra Lowepro:
Den koster kun 125 kr. og kan købes her.

1