En god ring flash til makro - RING48


Jeg er meget glad for at fotografere makro og har investeret i et AF-S Micro 60mm f/2.8 objektiv samt et godt stativ - Velbon VS-443D - som ikke vejer meget og er meget velegnet til specielt makrofotografering (se min anmeldelsen her).

En ting er at fotografere insekter og blomster i fri natur ved enten det tilgængelige dagslys eller ved hjælp af en ekstern flash, og en anden ting er at fotografere f.eks. mønter, frimærker, smykker og andre små genstande indendørs, hvor de normale lyskilder (lamper etc) ikke rigtig er velegnet og det er svært at få en ensartet lysdækning ved hjælp af en ekstern flash, der ikke rigtig kan fordele lyset jævnt, da kamera og objektiv dækker motivet.

Her er det smart at anvende en såkaldt "Ring Light" med konstant led lys, og jeg har testet Micnova RING48 Macro LED Ring Light til kr. 575 inkl. moms.


Kassen indeholder selve ring lys enheden med 48 LED-enheder, 6 adapter ringe til objektivmontering, et strømstik og en "power controller" (jeg kan ikke finde et dansk ord for denne enhed). Der kan sættes 2 stk. AA-Alkaline- eller genopladelige NiMH-batterier i power controlleren eller den kan tilsluttes til en almindelig stikkontakt. Ring48 enheden tilsluttes også til power controlleren. Der er til ca. 1.5 timers konstant lys, når der anvendes genopladelige batterier. Producente angiver, at anvendes der almindelige AA-batterier, så vil drifttiden blive kortere og lyset en anelse svagere. Vægten er 165 gram.


Her har jeg monteret RING48 på mit D800 og placeret "power adapteren" i flash skoen. Strøm leveres af to batterier i power adapteren. Jeg har anvendt en 62mm adapter ring fra sættet af 6 ringer, der dækker gevindstørrelserne: 49, 52, 55, 58, 62, 67 mm.

RING48 afgiver et koldt blåt lys (5500K - 6500K), så det er en god idé, at fotografere i RAW, så hvidbalancen kan justeres efterfølgende. Alternativt kan hvidbalancen indstilles manuelt i kameraet og du kan herefter fotografere i JPG. Den effektive afstand er fra 3 cm til 100cm, og dermed kan RING48 også anvendes som en lyskilde ved videooptagelser indenfor 1 meter. 

Jeg valgte at fotografere en mønt på en hvid bordplade, da dette skulle give vanskelige refleks og genskindsforhold. Men RING48 klarede det forbløffende godt, og der skulle kun en smule justering til i efterbehandlingen før det stod flot. Bagefter stod mit ur for tur, og safirglas reflekterer alt, men også det gik også. Det var nogle hurtige "snapshot", men nu skal der virkelig eksperimenteres med ring lys og makrofotografering.

0