Print dine fotos

I dag besøgte jeg virksomheden - Grafik & Foto - i Præstø. Det er Peter Wolff der står bag denne spændende virksomhed, der laver alt hvad hjertet begærer indenfor print og indramning af fotografier.

Bag ved Peter er der to Epson storformat printere samt to Epson A1 printere. Under de mange borde og rundt omkring finder vi et stort udvalg af papirtyper og størrelser (ark og ruller). Blandt kunderne hos Grafik & Foto finder vi flere anerkendte fotografer samt gallerier. Selv er jeg bare en glad amatørfotograf, men det er en fantastisk følelse at se sin fotokunst trykt på kvalitetspapir i den bedste opløsning og opsat i en flot ramme. Peter er utrolig ferm indenfor snedkeri og bygger bl.a. selv sine møbler i værkstedet. Kærligheden til træ kommer virkelig til udtryk i de håndbyggede rammer.


Jeg har selv fået printet to fotografier - et til en kunde og et til mig selv - hos Peter. Begge gange har jeg været særdeles tilfreds med kvaliteten af printet og de håndforarbejdede rammer. Peter's råd vedrørende valg af papirtype og træ til ramme har været meget hjælpsom.

Print udføres med Epsons UltraChrome K3 HDR (pigmenteret) blæk på udvalgt kvalitetspapir fra producenter som Ilford, Hahnemühle, Epson, PermaJet og Innova. Mange forskellige størrelser er mulige - fra A-formatet til panoramaformater. Holdbarheden er +100 år når fotografiet er bag glas.

Det seneste fotografi er et triptych af grafitti på metaloverflader. Motiver som jeg finder rundt omkring i byen. Billederne er kvadratiske og efterbehandlet i Lightroom 4, hvor de sættes sammen til et triptych i print modulet. Dette er det første fotografi i en serie på tre. Når de hænges op udgør de tre rammer et 3x3 visuelt format. 
Dele af processen med at printe fotografiet og forarbejde rammen (jeg valgte ædeltræ - eg) vises her. Efter print på et kvalitetspapir (foto 2) opklæbes fotografiet på en dibond plade (foto 3), hvilket giver en fuldstændig jævn og fast overflade. Rammen i eg bygges op i hånden og overflade behandles så den fremstår med eksklusivt (foto 4). Hjørnerne samles med metalvinkler (foto 1) og rammen forstærkes yderligere med elementer af træ og metal, så den kan tåle at blive transporteret rundt uden at blive løs i samlingerne. Til sidst monteres frontglasset. 

Det færdige fotografi måler 80 x 30 cm og fremvises her af min datter Camilla.


Her er nogle stemningsbilleder fra værkstedet hos Grafik & Foto.

Hvis du fortsat arbejder med film og analog, så har Grafik & Foto også flere scannere til skanning af farve dias og s/h negativer. Jeg fotograferer fortsat med film (Ilford) i mit lækre Nikon F3. Filmen fremkalder jeg hos Laboratoriet i Nannasgade. Herefter affotograferer jeg s/h negativerne med mit Nikon D300 og importerer til LR4, hvorefter de billeder jeg ønsker at arbejde videre med udvælges. Herefter sendes de modsvarende negativer til Grafik & Foto, der skanner i højeste kvalitet. Den nu digitale fil modtager jeg retur til videre behandling i LR4 og CS6. 


Peter er meget fair med sine priser, men da der er tale om håndarbejde og høj kvalitet, så kan det ikke sammenlignes med at købe en ramme i Ikea. Her er tale om håndværk, der giver dit fotografiske kunstværk det flotteste udtryk og den flotteste ramme.


0