Nikon D3200 - Første indtryk (opdateret)


I mit første indlæg om Nikon D3200 så vi på indholdet i boksen. Nu vil jeg se på Nikon D3200 fra et brugssynspunkt.

Først en bemærkning omkring MegaPixels. Da Nikon lancerede Nikon D800 med en 36.3 MP FX-sensor, var det en sensation i fotoindustrien og vakte en enorm interesse hos alle fotoentusiaster i hele verden - specielt de trofaste Nikon D300 og D700 brugere, der har ventet længe på en efterfølger. Men hele 36.3MP var et enormt skridt at tage i forhold til 12MP i enten DX eller FX-format. Men denne opløsning kom et DSLR jo pludselig tæt på mellemformat kameraer som Hasselblad og PhaseOne, der i deres mindste modeller har en 40MP sensor, men hvor prisen for kameraet er 5-10 gange dyrere (det er et emne til et andet blog indlæg). Og sørme om Nikon ikke overrasker igen med lanceringen af Nikon D3200 med en 24.2 MP DX-sensor (APS-C). Det dobbelte af min gamle kammerat Nikon D300! Og dette i et "entry level" hus og til en super pris. Nikon har virkelige taget de tunge våben frem i kampen om den globale DSLR trone.

Det første jeg bemærker er, at D3200 er et kompakt og vel balanceret kamera, der ligger godt i såvel en kvinde- som en mandehånd. Her er det min hustru Vivi, der holder kameraet. En af årsagerne til at D3200 er kompakt er, at der ikke er indbygget AutoFokus motor i kameraet. Hvis du ønsker AF-funktion, så skal du anvende objektiver af G-typen, der har indbygget AF-motor. Du kan sagtens anvende andre objektiver, men du må så undvære autofokus og selv fokuserer ved at dreje på fokusringen på objektivet (det er der faktisk mange af os gamle fotografer der foretrækker).


Jeg har monteret det lækre AF-S 12-24mm f/4.0G DX ED vidvinkel objektiv, der er et relativt stort og tungt objektiv (465 gram). Det sidder dog rigtig godt på D3200, der vejer 455 gram, så denne kombination er i fin balance. Kit-objektivet - AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR DX er næsten for let til dette kamara. Dette bringer mig ind på et synspunkt omkring kit-objektiver. Efter min mening, så bør alle kameraer udstyres med et fast kit-objektiv på enten 35mm (DX) og 50mm (FX). Dette er det rigtige objektiv at lære at fotografere med. Du "tvinges" til at anvende fod zoomen for at komponere billedet, og objektivet er udstyret med en større maksimal blænde (typisk f/1.8), og fungerer derfor bedre under dårlige lysforhold. Det er tegner også ofte mere skarpt. 

Hos nikonphotoexpert.com vil vi snarest tilbyde en pakkeløsning med Nikon D3200 med AF-S 35mm f/1.8, et hukommelseskort, en Nikon taske, og et UV-filter. 

D3200 er et kompakt kamera og dermed er flere funktioner lagt ind i menuen fremfor at være tilgængelige i form af knapper. Men de knapper, der findes på D3200 giver god mening og sidder godt placeret. Tommelfingeren når nemt LV (LiveView), OK knappen og funktionshjulet omkring OK-knappen. Lige under OK-knappen sidder knappen for "Udløserindstilling", hvor du kan vælge 

  • Enkeltbillede
  • Kontinuerlig
  • Selvudløser (som standard indstillet til 10 sek.)
  • Forsinket fjernbetjening (2 sek.)
  • Fjernbetjening med hurtig respons
  • Dæmpet lukkelyd

Den sidste funktion - Dæmpet lukkelyd - ser interessant ud. Jeg kan ikke finde ud af hvor meget lukkelyden dæmpes, men jeg kan høre forskel. Det er interessant, hvis du skal fotografere et sted, hvor det er vigtigt ikke at optræde forstyrrende - f.eks til et bryllup - i en kirke (som forstærker alle lyde).

Nederst i venstre hjørne har vi "Info" kappen. På toppen ved siden af det store kommandohjul findes endnu en "Info" knap. Jeg havde hellere set en "ISO" knap. Og når vi nu er ved ISO, så er det maksimal naturlige ISO niveau øget til ISO 6400, og dermed en fordobling fra ISO 3200 på forgængeren Nikon D3100. Det maksimale ISO niveau kan endda øges til ISO 12.800. Det er absolut et stort plus!


Videooptage knappen (Rød) sidder godt placeret lige bag den normale udløserknap (Off/On). Video optages i 1920x1080p med enten 24 eller 30 fps (frames per second), med realtids autofokus i videotilstanden samt mulighed for at korrigere eksponeringen. Der er tilmed et stik til en ekstern stereo mikrofon (læs mere nedenfor). 

Nikon D3200 er udstyret med et AF-system med 11 fokuspunkter, hvoraf eet FP er af krydstypen. Du kan skyde op til 4 billeder per sekund med D3200. Det er imponerende!

Til højre for "Info" knappen sidder "Eksponeringskorrektionsknappen (EV)). Selve kameragrebet er lige netop stort nok til at en velvoksen mandehånd kan gribe med tre fingre og støtte med lillefingeren under kameraet mens tommefingeren anvendes til at betjene knapper og kommandohjul. 

Den indbyggede monomikrofon sidder til venstre på toppen af kameraet (5 små huller). Normalt ville den pege fremad mod motivet, men med denne placering er den placeret væk fra zoom-objektivet for at minimere støj for zoom-motoren. Mikrofonen er dermed mere egnet til at optage "ambient lyd", dvs. lyd fra omgivelserne. Er du seriøs med videolyd, så vil jeg anbefale at købe den eksterne stereo mikrofon - Nikon ME-1 - der monteres i flashskoen, og peger direkte frem mod motivet, samt er udstyret med støjfiltre der undertrykker den uønsket betjeningsstøj fra autofokus, så du kan optage dine videoer med fremragende stereolyd. En skumvindhætte og low-cut filter-vælger forhindrer interferens fra vind og lavfrekvensstøj.

I det hele taget har Nikon sørget for, at D3200 kan forbindes med relevant ekstra udstyr. Ud over ME-1 så kan du også tilslutte en GP-1 GPS-enhed, hvilket jeg sætter pris på. At kunne "tagge" sine billeder med GPS koordinater, så de automatisk bliver lagt ud på på det rette sted på f.eks. Google Maps er rigtig smart. Desuden har Nikon udviklet Nikon WU-1a enheden, der gør det muligt at koble D3200 sammen med en smart telefon eller en tablet via Wi-Fi, hvorefter det er muligt at overføre billeder direkte fra D3200 til smart telefon/tablet til dine favorit fotodelingssider på nettet.

Den indbyggede menu kommer jeg tilbage til i et det tredje indlæg.

Nå - men vi skal vel også se nogle billeder. De er taget i Italien, hvor vi opholder os i øjeblikket. Som I kan se har vi også dårligt vejr her, men det giver jo bare flotte dramatiske himler. Jeg har kun justeret eksponering og kontrast en smule. Der er ikke tilføjet ekstra skarphed og billederne er ikke beskåret. På grund af båndbredden her er billeder "kun" 1000x1000 pixel størrelse med i fuld 72 dpi JPG opløsning. Detaljegraden er flot og de 24 millioner pixels på sensoren er en fryd at arbejde med.

Konklusion. Nikon D3200 er mit nye all-round kamera, som supplement til et Nikon D800. Det leverer en fantastisk billedkvalitet - også ved høj ISO (det kommer vi tilbage til) og er så tilpas kompakt med et AF-S 35mm, at jeg ikke overvejer at købe et Coolpix kamera.
Fra min trofast følgesvend - Nikon D300 - har jeg en del DX-objektiver, som nu vil komme til deres ret på Nikon D3200.

I et senere indlæg vil jeg også se på videofunktionen.

3