Et godt kamerastativ til foto og video - Velbon VS-443D

For at udnytte sit digitale spejlreflekskamera optimalt, så kommer vi ikke uden om et kamerastativ. Der er ikke noget værre end at komme hjem efter flere timers fotografering for blot at konstatere, at billederne ikke er helt skarpe på grund af svage rystelser. Når det naturlige lys bliver svagere - ved solopgang og solnedgang, hvor de bedst naturbilleder ofte kommer i kassen - så er det nødvendigt med et stativ for at stabilisere kameraet ved lange eksponeringstider.

Jeg har anvendt et Velbon Ultra Lux i F stativ i mange år og har derfor besluttet at tage Velbon stativer i produktsortimetet hos nikonphotoexpert.com. Velbon er verdens største kamerastativproducent, men ikke så kendt i Danmark. Det er ærgerligt, for her er tale om kvalitetsprodukter til rimelige priser.

Et stativ jeg med det samme fandt interessant er Velbon VS-443D, der giver dig utrolig mange muligheder og er perfekt til makrofotografering. Her har jeg monteret et Nikon D3100 på det medfølgende kuglehoved og den første smarte funktion er muligheden for at hæve kameraet yderligere 20 cm via et lille drejehåndtag, der kan låses fast i en given position.

 


Sammenfoldet er stativet 58 cm langt og vejer 1,85 kg inklusive kuglehoved. Den maksimale højde er 161 cm inklusive elevation som vist ovenfor. Som vist på fotoet herunder - uden ekstra elevation af kameraet - målet stativet 141 cm. Fuldt eleveret og med monteret kamera passer højden perfekt til min højde på 184 cm. Benene har en diameter på 23mm, hvilket både giver høj stabilitet og et "let" udtryk. Stativet er velegnet til kamera med objektiv indenfor 3-5 kg. 


Men stativet er specielt velegnet til makrofotografering idet det er muligt at vinkle elevationsstykket i forhold til stativet. Tilmed kan elevationssektionen øges 20 cm via drejehåndtaget som vist på de tre næste fotos. Dermed kan du komme lige så tæt på dit makromotiv, som du måtte ønske og samtidig have fuld stabilitet.
 Det er meget nemt at øge længden på stativet via den hurtige lukkemekanisme.


Kuglehovedet er af høj kvalitet og betjenes med een drejeknap. Ved hjælp af tre indbyggede vaterpas indikatorer er det hurtigt og nemt at indstille kameraet til den ønskede position.Jeg er meget begejstret for dette stativ, og anvender det nærmest dagligt til specielt makrofotografering. Sommeren er jo perfekt til at kaste sig ud i den spændende verden af makrofotografering. Derfor har jeg også sat en sommerpris på 1.595 kr. inkl. moms på dette stativ.

Står du og mangler et makroobjektiv kan jeg anbefale følgende modeller:
Jeg vil anbefale AF-S Micro Nikkor 60mm f/2.8 G ED. På et DX-kamera (som D3100, D5100, D7000, D300 etc.) svarer de 60mm til 85mm, som er en perfekt makro brændvidde. Desuden er objektivet udstyret med en stor blænde (f/2.8), der hjælper når der arbejdes i varierende lysforhold. Stabiliseringsfunktionen VR slår man fra, når der anvendes stativ (kameraet er jo stabiliseret, hvorfor VR funktionen faktisk blot skaber mere uskarphed!)
1