Auto ISO

Af Søren Wrang

Jeg skød for nylig nogle billeder til en koncert med Nabiha, og har besluttet mig for lige at nævne den teknik jeg benyttede, da der måske er nogen som går og mangler et par metoder til at få vellykkede koncertbilleder i kassen.

Den ene del af metoden kræver at dit kamera har en Auto ISO-funktion.

Når man tager koncertbilleder er det, så godt som altid, strengt forbudt at bruge flash - derfor bliver det nødvendigt at hæve ISO-værdien for at opnå tilstrækkeligt kort lukkertid til at fastfryse motivet.
På et Nikon DSLR kan Auto ISO-funktionen findes under "Shooting Menu" -> "ISO sensitivity settings": 


Herefter skal funktionen blot aktiveres og indstilles. Det smarte ved denne funktion er, at du vælger en minimumlukkertid, hvorefter kameraet selv indstiller ISO-værdien (op til en angivet max-værdi): 


Hvis "Minimum shutter speed" sættes til Auto, bestemmer kameraet en minimum lukkertid, baseret på det monterede objektivs brændvidde.
Jeg foretrækker dog selv at indstille minimum-lukkertid. Til koncertfotografering plejer jeg at benytte mit Nikkor 50 mm 1.4G objektiv og kameraet på blændeprioritet på f/2.8.

Alt efter hvor meget sangeren eller musikeren bevæger sig på scenen, indstiller jeg minimum-lukkertiden mellem 1/100 sek. og 1/400 sek. Benyttes et objektiv med større brændvidde (mm), skal lukkertiden naturligvis være tilsvarende hurtigere.

Med denne fremgangsmåde er du sikker på hele tiden at skyde ved en lukkertid der er tilpas hurtig til at sikre et skarpt billede.

Udover auto ISO er kontinuert autofokus (på Nikon DSLR kaldet AF-C) en meget nyttig funktion. Denne autofokus-funktion justerer hele tiden fokus, så længe udløseren er trykket halvt ned (deraf navnet "kontinuert").
Det er vigtigt at huske, at det ikke er muligt at rekomponere sit billede efter man har fokuseret, fordi kameraet som sagt hele tiden sørger for at fokus ligger lige netop på det valgte fokuspunkt.
Derfor skal du på forhånd beslutte dig for en komposition, og vælge fokuspunktet derefter. Jeg vælger ofte et fokuspunkt i øvre venstre eller højre hjørne, og holder hele tiden dette fokuspunkt på sangeren / musikerens nærmeste øje.

Når disse to metoder kombineres er du sikker på at størstedelen af dine billeder bliver både skarpe og med fokus på det rette sted.

Herunder ses et af de billeder jeg skød under Nabiha-koncerten, med denne teknik: 

0