Makro fotografering og Focus Stacking

Jeg er vild med at fotografere makro og foråret byder på mange makromotiver. Det er ligeledes en fordel, at det er gråvejr, da himlen så fungerer som en stor softboks og du får et blødt og ensartet lys at arbejde med.

Idag ville jeg prøve at tage en række makrobilleder på samme eksponering med med skiftende fokuspunkt, så disse efterfølgende kan samles i billedredigeringen til eet billed med et større område af motivet i fokus. Når vi fotograferer makro, så arbejdes der med en meget lille dybdeskarphed slev på en lille blænde (højt f-tal). Her er min kameraopstilling.


Mit Nikon D300 med AF-S Mikro 60mm f/2.8 er monteret "omvendt" på et stativ og Nikon MC-36 kabeludløser anvendes så rystelser minimeres. Dertil anvender jeg Mup (Mirror Up) funktionen for yderligere at minimere rystelser. Mit motiv var et sneglehus.


Billedet er sammensat af 5 fotos med skiftende fokuspunkt. Nikon D300 har 51 fokuspunkter og med et så stort antal fokuspunkter behøver jeg ikke flytte på stativet, men kan nøjes med at flytte fokusmarkøren i søgeren eet trin af gangen for hver optagelse.

Først importerede jeg billederne i LR4 for derefter direkte at sende dem videre til CS6 med "Open as layers i Photoshop" funktionen. I CS6 markerede jeg alle 5 fotos og valgte kommandoen "Auto Align Layers" i Edit menuen. Herefter valgte jeg "Auto Blend Layers" i Edit menuen, og her kom computeren på arbejde. Selve sammenlægningen, hvor CS selv finder de områder der er skarpe og masker dem af i hvert lag, tog 5 minutter!

Selv hvis du har færre fokuspunkter i søgeren og derfor er tvunget til at flytte stativet for at ændre fokuspunkt, så fungerer "Auto Align Layers" kommandoen godt.

Prøv at zoome ind på billedet og se hvor god skarpheden er.

Har du selv lyst til at prøve kræfter med makrofotografering, så vil jeg anbefale, at du investerer i et stativ, hvor centerstangen kan vendes samt investere i en trådløs eller kablet udløser.

Nikon har tre makro objektiver:

AF-S 40mm f/2.8G - kr. 1.795 inkl. moms
AF-S 60mm f/2.8G ED - kr. 3.895 inkl. moms
AF-S 105mm f/2.8G IF ED - kr. 6.095 inkl. moms

MC-DC2 Kabeludløser - kr. 185 inkl. moms
MC-36 Fjernbetjeningskabel - kr. 1.095 inkl. moms
ML-L3 Infrarød Fjernbetjening - kr. 195 inkl. moms
ML-3 Infrarød Fjernbetjening - kr. 1.695 inkl. moms

Alle priser er hos  nikonphotoexpert.com

Jo mindre brændvidden er (f.eks. 40mm ) jo tættere skal du på motivet for at fotografere i 1:1 forhold. Derfor er små brændvidder generelt bedre egnet til affotografering og ikke levende motiver, hvor større brændvidder (f.eks. 105mm) er velegnet til levende motiver såsom insekter og organiske motiver såsom blomster. Det er derfor jeg har valgt 60mm objektivet, idet det placerer sig midt i feltet, og kan anvendes til alle typer makro motiver.
0