Nikon D800 - med og uden AA-filter

Nikon D800 leveres i to udgaver - med et AA-filter til $3.000 og uden AA-filter til $3.500.

Og hvad er så et AA-filter?

AA står for Anti Aliasing - på dansk et lavpasfilter. Det er et filter, der sidder foran sensoren og forhindrer pixellering. Der er tale om en sløring på pixelniveau, der bl.a. skal forhindre den uønskede "Moiré" effekt.

Når Nikon lancerer D800 med og uden AA-filter, så er det fordi visse fotografer med meget specifikke fotografiske behov, ikke ønsker en sådan sløring og dermed nogen form for filter foran sensoren. De ønsker en "ren og usløret" datafil i højeste kvalitet. Det er bl.a. derfor at alle RAW-filer fra traditionelle spejlreflekskameraer skal tilføres skarphed i et fotoredigeringsprogram. Fotograferes der i JPEG-format, så tilfører kameraet selv en yderligere skarphed.

En mere teknisk forklaring på AA-filteret: Billedbehandlingsprocessoren i et kamera har en såkaldt "samplingsrate", der begrænses af sensorens opløsning (antallet af pixels) samt de informationer motivet har, som "fortolkes" af objektivets kvalitet. I praksis kan motivets "fortolkning" via objektivet til sensoren giver flere informationer end samplingsraten kan håndtere. Dermed risikerer man, at der registreres falske informationer - også kalder "aliasing".  Et eksempel på aliasing er et Moiré-mønster, der er et udtryk for manglende sensoropløsning i forhold til de informationer motivet giver via objektivet.

Her er et eksempel på Moiré effekt i et foto optaget med et Leica M9 kamera, der ikke er udstyret med et AA-filter.Derfor er de fleste spejlreflekskameraer som standard udstyret med et Anti-Aliasing-filter, der så sørger for, at informationsindholdet tilpasses sensorens opløsning.

Og det lyder jo utroligt, at en sensor på 36 MP ikke har opløsning nok til at registrere alle informationer, men der er fortsat et stykke vej før dette er tilfældet i traditionelle spejlreflekskameraer.

Hvilken version skal man så vælge? Jeg foretrækker muligheden for at kunne maksimere kvaliteten og fotograferer naturbilleder og portrætter (her skal jeg så undgå at modellen er iført tøj med striber, der vil kunne fremkalde Moiré effekten). Derfor vil jeg vælge udgaven uden AA-filter.

Prisen opgives til henholdsvis $3.000 og $3.500. Vi skal huske på, at dansk moms skal tillægges, så en markedspris på 19.995 kr. inkl. moms og 23.995 kr. inkl. moms er mit bud.
4