Focus Pyramid - Nikkor objektiv kalibrering

I jagten på optimal skarphed har jeg bestilt en såkaldt "Focus Pyramid", der skulle være en nem måde at kalibrere objektiver.

Fokuspyramiden ankom med posten som et stykke stift papir, der blot skal limes sammen til en pyramide. Herefter placeres pyramiden på et bord, og kamera med objektiv monteres på et stativ således at det centrale AF-punkt er midt for fokuspunktet på pyramiden. Så tages et reference foto, hvorefter en test korrektion med en værdi mellem +20 til -20 (på min D300) vælges, og der tages endnu et foto. Resultatet kan studeres direkte på skærmen bag på kameraet, men det er bedre at se de forskellige fotos igennem på en stor skærm.1) Reference foto
2) Foto med -5 korrektion
3) Foto med -10 korrektion
4) Foto med -15 korrektion

+ korrektioner medførte stor uskarphed allerede ved +5.

Fire fotos på brændvidde 46mm:
Resultatet viser, at en justering på -5 øger skarpheden en anelse.


Fire fotos på brændvidde 200mm:
Resultatet viser, at en justering på -5 øger skarpheden en anelse.


Fire fotos på brændvidde 18mm:
Resultatet viser, at en justering på -15 øger skarpheden en del.


Konklusionen er, at mit AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 objektiv har brug for en fokuskalibrering - mest på 18mm og lidt på 46mm og 200mm. Jeg havde forventet, at der ville have været behov for en større  kalibrering på 200mm, hvor skarpheden er blød når fotograferer på denne brændvidde. Nu forsøger jeg at sætte kalibreringen til -15 da denne værdi øger skarpheden mest ved 18mm og ikke ser ud til at forværre skarpheden ved 50-200mm.

Er der andre der har erfaring med objektivkalibrering hører jeg gerne herom.
3