Nikon D5100 anmeldelse

Så er det tid til at se på Nikon D5100 – kameraet der placerer sig imellem Nikon D3100 og Nikon D7000, og dermed skal finde sin egen berettigelse i forhold til det populære Nikon D3100 ”begynder” spejlreflekskamera og det avancerede Nikon D7000 ”seriøs amatør” spejlreflekskamera.


Her er en tabel over de væsentligste forskelle mellem D3100, D5100 og D7000:Nikon D5100 minder meget om Nikon D3100 i sit fysiske udtryk. Det er kun en anelse bredere og dybere – vi taler om få millimeter – primært pga. den fleksible skærm, der vipper ud fra kamerahuset i en vinkel på 180 grader og kan rotere 360 grader om sin egen akse.


Og netop skærmen er en af de store forskelle mellem D3100 og D5100 - både fordi du kan placere LCD-skærmen på Nikon D5100 som du vil, hvor den på Nikon D3100 (og Nikon D7000) sidder fast. Desuden er opløsningen på fulde 921.000 pixels på Nikon D5100 mod 230.000 pixels på Nikon D3100. Opløsningen er altså 4 gange større og LCD skærmen er dermed langt mere anvendelig på Nikon D5100.

Næst på listen over væsentlige forskelle er sensoren. Nikon D5100 og Nikon D7000 har den samme sensor med hele 16.2 MP - den højeste opløsning på en DX-sensor idag.

Jeg har med vilje placeret forskellen i sensor opløsningen efter forskellen i LCD-skærmopløsningen, idet jeg mener hovedparten vil have større gavn af  en bedre LCD-skærm end et par millioner pixels mere på sensoren. På mit eget Nikon D300 har jeg "kun" 12 MP - længe nok til en flot og skarp A3 forstørrelse.

Så kommer vi til HD filmoptagelse. På Nikon D5100 kan du filme med en opløsning på 1920x1080 pixels med 30 billeder per sekund (30fps / MPEG-4 AVCHD / H.264 komprimering). Dette er hurtigere end de 1920x1080 pixels med 24 billeder per sekund som Nikon D3100 tilbyder. Er det et stort problem? Jeg synes det ikke, men der er sikkert nogle af læserne der vil mene noget andet (I er velkommen til at kommentere på artiklen her :-) ). Nikon D5100 byder på autofokusering i Live View og videooptagelse med en ansigtsgenkendelsesfunktion, der kan genkende op til 35 ansigter i en scene.

Når vi nu er ved autofokusering, så er Nikon D5100 udstyret med AF-S objektivfatning, hvilket betyder, at hvis du ønsker at kameraet skal fokusere for dig, så skal du anvende objektiver med indbygget autofokuseringsmotor (AF-S). Nikon D5100 har ikke den såkaldte "skrue" i objektivfatningen (nederst til venstre i foto 2), der gør det muligt at lade kameraet styre autofokuseringen med et objektiv uden fokuseringsmotor (screw drive objektiver), hvor kameraets "skrue" griber fat i skruehovedet (markeret med rødt) for derved at foretage fokusering. Nå - det var et lille sidespring :-)Et par andre interessante egenskaber hos Nikon D5100 er, at den automatisk kan skabe et HDR (High Dynamic Range) foto i kameraet. Du skal altså ikke hjem i billedredigeringsprogrammet og strikke et HDR-billed sammen. Desuden kan Nikon D5100 optage med nattesyn (Night Vision) - hvorved du kan filme og fotografere i mørke - optagelsen bliver i sort/hvid og meget høj ISO (102.400), men det kan bruges! Det kommer jeg også til at teste. Disse to egenskaber har Nikon D3100 ikke.

Der er 4 portudgange på både D3100 og D5100. GPS, HDMI og MIC er de samme, men hvor der på D3100 er et standar D3100 USB-udgang er det på D5100 et mere avancerer USB med A/V-understøttelse.

Kameraet jeg har til test er standard versionen med AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR objektivet. Denne kombination er absolut en god startkonfiguration. Personligt er jeg ikke begejstret for standard objektivet. Forvrængningen er markant, og det er heller ikke det skarpeste jeg har set. Men det er billigt og du er i gang. Personligt vil jeg vælge 18-105mm versionen og dertil købe 35mm f/1.8 eller 40mm f/2.8.


Her er to billeder. Det første foto er den uredigerede RAW-fil og det andet foto er med mine redigeringer i Lightroom. En JPEG-version fra kameraet vil placere sig et sted imellem disse. Tryk på et af billederne og så kan du med piletasterne bevæge dig mellem version 1 og 2 og se forskellen (bemærk perspektivforvrængningen).Nikon D5100 er et kompakt kamera og når jeg normalt fotograferer med Nikon D300, så virker Nikon D5100 "klein". Jeg har svært ved at få et ordentlig greb med venstre hånd og min lillefinger får ikke fat om grebet men "ryger under kameraet" fordi grebet kun giver plads til tre fingre (voksen størrelse).
Alle knapper sidder godt placeret og er nemme og hurtige at nå. Men jeg mangler en ISO-knap. Det er irriterende at man skal ind i menuen for at justere ISO - noget som jeg ofte gør.


Der er et lille rundt mærke midt i grebet. Det er den infrarøde port, som gør det muligt at kommunikere med en trådløs udløser. Meget praktisk, har Nikon også placeret en tilsvarende infrarød port på bagsiden af kameraet (lige under "menu" knappen). De tre små huller over D5100 logoet er den indbyggede mikrofon.

Her ser vi Nikon D5100 fra oven. De fem små huller i venstre side er den indbyggede højtaler. Tær ved "On/Off" knappen sidder den røde "Film" knap. Det er en meget logisk placering. Lige i nærheden sidder "Info" knappen, der også anvendes til at tænde/slukke LCD-skærmen. I forbindelse med "Programhjulet" er "Live View (Lv)" placeret - atter en god placering.

Nå - lad os se på "Programhjulet", idet er tilføjet et par nye funktioner- "Effects" og "Scene".

Den første funktion der springer i øjnene er "Effects". Her finder du følgende syv effekter, hvor kameraet er forud indstillet, så du blot skal fokusere og skyde.
 1. Nattesyn
 2. Farveskitse
 3. Miniatureffekt
 4. Selektiv farve
 5. Silhuet
 6. High key
 7. Low key
Alle disse effekter kan også skabes i Photoshop Elements, men det er ulige smartere, at Nikon D5100 har disse effekter indbygget. Dermed ikke sagt, at du ikke fortsat får behov for at efterbehandle i f.eks. Elements.

Da jeg luftede Lucca kl. 22.00 i aftes benyttede jeg lejligheden til at skyde nogle billeder på "Nattesyn. Vi bor i Lyngby, så der er en del gadebelysning, men jeg fandt også steder hvor den eneste belysning var lys fra vinduerne i huset. Der er 6 billeder. De hentet ind i Lightroom uden nogen form for efterbehandling. Jeg forsøgte at tilføre støjreduktion, men der var ikke nogen synlig effekt selvom jeg øgede til 100%. Men nu skal vi også huske på, at disse billeder er skudt på maksimal ISO (102.400) - her er støjreduktion mere af teoretisk interesse end et reelt værktøj.


Her er et eksempel på farveskitse effekten. Det er min ipod på skrivebordet. Ikke specielt kreativt - men det viser effekten :-) Bearbejdningen foregår rimelig hurtigt i kameraet - ca.. 15 sekunder for dette foto.


Her er et eksempel på High Key og Low Key effekten. Et "normal" foto er også indsat, så I kan vurdere effekten. Igen er det blot et hurtigt eksempel med en lille gipsfigur i min stue som motiv. Rækkefølgen er High Key, Low Key, Normal. Her er der ingen nævneværdig forsinkelse, idet billedet ikke skal bearbejdes af kameraets CPU før det lagres, men blot eksponeres med forskellig lukketid af kameraet.

Jeg vil overlade testen af de øvrige effekter til læseren. Der er ikke en "Guide" funktion på Nikon D5100, hvorved Nikon signalerer, at Nikon D5100 er til mere øvede fotografer en målgruppen for Nikon D3100.

På grund af hængslet til LCD skærmen, så er kolonnen af knapper i venstre side - som vi er vænnet til - flyttet til andre steder på kameraet. Det kræver en smule tilvendelse, når man nu er vant til at f.eks. Menu knappen sidder øverst i ventre hjørne bag på kameraet. Menu knappen er nu ikke flyttet så langt væk og "OK" knappen sidder egentlig også meget logisk midt i "Multivælgeren". Zoom knapperne (Forstørrelsesglas icon med henholdsvis et "+" eller et "-" tegn) sidder godt placeret på højre side af skærmen. Det virker ganske naturligt, fordi man normalt ændrer greb når kameraet skal ned under øjen højde og vinkles så det er muligt at se skærmen. Det ændrede greb bringer tommelfingeren i en naturlig position til at betjene zoom-knapperne. Dette er ikke en triviel observation, idet det er en af de mest anvendte bevægelser - at flytte kameraet ned for at betragte skærmen og zoom ind på en detalje i billedet.

Både Nikon D3100 og Nikon D5100 er ikke udstyret med et lille display vindue øverst på kameraet og er i stedet udstyret med en knap til en "i-menu" (i-menu på henholdsvis Nikon D3100 og Nikon D5100).
Aktiveres denne knap ændrer menuvinduet på LCD-skærmen karakter, således at det nu er muligt at ændrer en masse indstillinger i kameraet blot ved at trykke frem på Multivælgeren, trykke OK ved den funktion der skal ændres og så atter anvende Multivælgeren til at ændre indstilling. Det fungerer forbløffende nemt og bliver hurtigt en rutine.

Programhjulet har også en "Scene" funktion. Atter er der tale om en række forprogrammerede kameraindstillinger, der passer godt til et given motiv. Her er listen og jeg vil overlade det til jer læsere, som ejet et Nikon D5100, at teste disse "Scene" indstillinger. Her er listen:

 1. Kæledyrsportræt
 2. Levende Lys
 3. Blomsterflor
 4. Efterårsfarver
 5. Mad
 6. Aftenportræt
 7. Aftenlandskab
 8. Fest/Indendørs
 9. Strand/Sne
 10. Solnedgang
 11. Skumring/Morgengry

Nå - lad os komme videre til et andet områder, der er meget relevant for billedkvaliteten - nemlig styring af digital støj ved stigende ISO-værdier.

Her er 6 billeder taget fra en hegnspæl (mit stativ) hvor ISO værdien stiger i følgende trin: 100, 200, 400, 800, 1600 og 3200. Billederne er hentet ind i Lightroom og kun tilført AutoTone, da billedformatet var RAW. Objektivet står på 39 mm og blænde f/13. Lukketiden stiger fra 1/20, 1/40, 1/80, 1/160, 1/320 til 1/640 sekund ved de forskellige ISO-trin. For hvert ISO-trin startes der med et forstørret udsnit og derefter billedet i fuld størrelse. Klik på det første billed og kør dem igennem i fremviseren. Detaljerne bliver mere kornet og utydelig som ISO-værdien stiger.Jeg er ikke tilfreds med den digitale støjreduktion (står på "normal" i kameraet), som vi ser her. Allerede ved ISO 400 er den digitale støj udtalt, og ved ISO 3200 vil jeg mene at den digitale støj er så udtalt, at det er ødelæggende for motivet. Som tidligere nævnt, så har disse billeder ikke undergået støjreduktion i Lightroom eller fået tilført skarphed. Ingen tvivl om, at AF-S 18-55 mm objektivet heller ikke hjælper på billedkvaliteten, men det kan ikke eliminere den kendsgerning, at digital støj allerede optræder ved ISO 400 og er meget udtalt over ISO 800.

Indbygget HDR-funktion:
Mit første forsøg med den indbyggede HDR funktion gik ikke som forventet - ment på en positiv måde. Nu var mit motiv ikke særligt spændende og det dynamiske toneomfang ikke stort, men jeg havde forventet et langt mere HDR-aktiv resultat.
Det primære formål var ikke at lave et typisk HDR-foto med masser af farver og spræl, men at se om HDR-funktionen kunne anvendes til at fremhæve flere detaljer i områder med skygger. Og det viser mine tre fotos at HDR-funktionen faktisk kan, uden at billedet virker "HDR-agtig". Dette vurderer jeg som en klar fordel ved Nikon D5100.
Jeg har ikke foretaget nogen form for efterbehandling. Billederne er hentet direkte fra kameraet ind i Lightroom og ubehandlet sendt til denne artikel. HDR-funktionen er kun aktiv i JPEG-format, da billedbehandlingen foregår i kameraet. Lidt irriterende skal HDR-funktionen aktiveres mellem hver optagelse. Jeg ville ønske, at denne funktion kunne låses, så der kan fokuseres på at ændre HDR-indstillingerne mellem hvert foto. Der kan vælges mellem 1, 2 eller 3 EV (eksponeringsforskelle). I ovenstående billeder arbejder jeg med 3EV. Desuden kan udjævningen sættes til Høj, Normal og Lav. Jeg har valgt Normal. Denne funktion skal jeg arbejder mere med for at kunne vurdere effekten. Men som det ses på de tre billeder, så er skyggeområderne under buskene blevet klart bedre eksponeret og flere detaljer træder frem uden, at det virker unaturligt. Solen står lavt i horisonten og giver derfor en markant modlys, hvilket er med til at gøre eksponeringen mere vanskelig for kameraet.

Video:
At lave video med Nikon D5100 er ligetil. Lv-knappen aktiveres og herefter trykkes på den røde optager knap, der er placeret lige bagved den normale udløserknap. En grøn firkant i centrum af billedrammen indikerer, at der er fokus. Er rammen rød, så er der ikke opnået fokus. Som den efterfølgende video tydeligt viser, så er det ikke helt ligetil både at panorere og zoome samt opnår fokus. Støjen fra zoom-funktionen er også meget tydelig på videoen, hvorfor jeg ikke vil tøve med at anbefale anskaffelse af en ekstern mikrofon Nikon ME-1, der vil eliminere disse "kamera-lyde" samt dæmpe vindstøj.Mere følger snarest.....


32