Hvorfor fotografere RAW + JPEG samtidig?

Alle Nikon spejlreflekskameraer har mulighed for at lagre dine billeder i "digital negativ" formatet - RAW eller i "digital fremkaldt" formatet - JPEG. Disse indstillinger finder du i menuen på dit kamera. På det Nikon D5100 jeg tester i øjeblikket, skal du først i "Optagemenu". Her vælger du "Billedkvalitet" og i den nu fremkomne menu, kan du vælge mellem formaterne:

  • NEF (RAW) + JPEG fine
  • NEF (RAW) + JPEG normal
  • NEF (RAW) + JPEG basis
  • NEF (RAW)
  • JPEG fine
  • JEPG normal
  • JPEG basic

Selv fotograferer jeg næsten altid i NEF (RAW). Men hvorfor skulle du vælge f.eks. NEF (RAW) + JPEG fine indstillingen? 
Først skal vi slå fast, at kameraet ikke tager to billeder i hvert sit format, men kun eet billed som så lagres i to formater. Selv "begynder" spejlreflekskameraerne Nikon D3100 og Nikon D5100 er udstyret med en rigtig god billedsensor, der opfanger ultra mange "lys" informationer når du tager et billed. Alle disse lys-informationer gemmes som "Rå" (RAW) data. Dertil lægger kameraet andre informationer, som sammen med de "rå" lys-informationer lagres i Nikon's billedformat NEF. Når du vælger at fotografere i JPEG-formatet, så beder du kameraet om at "fremkalde" billedet i kameraet baseret på flere indstillinger i kameraet, og derefter gemme det nu ændrede billed i formatet JPEG, hvorefter alle "rå" data smides væk.

En lille finesse er, at det foto du ser på skærmen bag på kameraet altid er en JPEG-version - selv om du udelukkende fotograferer i NEF (RAW)-formatet. Når du senere henter billedet ind i dit fotoredigeringsprogram, så er det atter NEF (RAW)-versionen du ser som så ikke længere er fremkaldt og derfor kan virke mere neutral/mat/uden kontrast - og det er jo netop fordi billedet endnu ikke er "fremkaldt" og kun ligger i den "rå" udgave. 

Derfor har jeg anført tre situationer for at guide din beslutning: 
  1. Hvis du ikke billedbehandler dine fotos og aldrig kommer til det, men er tilfreds med de billeder du tager "as is" og som kameraet fremkalder for dig, så skal du kun vælge at fotografere i JPEG-formatet.
  2. Hvis du som mig altid ønsker at behandle alle dine billeder individuelt, så skal du fotografere i NEF (RAW) formatet. Det giver dig maksimalt frihed til at redigere dit billed med alle tilgængelige "rå" lys-informationer.
  3. Hvis du tror, at du kommer til at ville efterbehandle dine billeder en gang i fremtiden, så er det værd at overveje, at fotografere i NEF (RAW) + JPEG formatet. Når du henter billederne ind, så vil du se både den uredigerede "rå" version og den redigerede (af kameraet) "fremkaldte" version, som du så kan vise frem med det samme.
I visse situationer vælger jeg både NEF (RAW) + JPEG formatet, fordi det giver mig mulighed for at kunne fremsende mange billeder hurtigt til en klient, hvorefter de kan udvælge hvilke de ønsker at jeg skal arbejde videre med. Herefter går jeg igang med at arbejde med NEF (RAW) versionen.

Jeg håber dette hjalp til at kast lys over et af menupunkterne i dit Nikon kamera.

0