Nikon lancerer et 40 mm f/2.8 DX objektiv

Nikon har lanceret et nyt DX makroobjektiv med en fast brændvidde på 40 mm (prime) og højeste blændeværdi på f/2.8.Den primære årsag til lanceringen af dette makroobjektiv er den hastige vækst af DX-format kameraer, hvor de nuværende makroobjektiver til FX-formatet (fuldframe) bliver for dyre og giver en større brændvidde på DX-formatet på grund af crop faktoren på 1.5 (sensorstørrelse). Det betyder, at mit eget AF-S Micro Nikkor 60 mm f/2.8G ED har en brændvidde på 90 mm på et DX-format kamera. Med dette 40 mm DX makroobjektiv har du en nærgrænse 16,3 cm (fra sensoren), som giver en afstand fra motivet til front af objektivet på ca. 5 cm. Det er at komme MEGET tæt på motivet - især når motivet er levende!

Nu er det ikke nogen ulempe at komme på en fornuftig afstand af sit motiv ved makrofotografering - især når det er et levende motiv - og dette taler for, at man bør vælge makroobjektiver med en stor brændvidde.

Gengivelsesforholdet 1:1 er et begreb fra den analoge tid, hvor man fotograferede på film og printede foto i en standardstørrelse (jeg mener det var 9x13 cm), og hvor motivet så var gengivet i størrelsesforholdet 1:1 på fotoet. Dette begreb er ikke længere relevant i den digitale verden, hvor billederne ofte forbliver digitale og gennemgår en digital redigering og beskæring.

Det er muligt at fokusere manuelt, hvad absolut er en fordel, da det er meget svært autofokusere ved makrofotografering.

At objektiver er udstyret med Nikons Silent Wave-motor og dermed giver støjsvag autofokusering er en fordel, men igen bør du ikke tillægge dette for stor betydning. Ved døde motiver spiller dette jo ikke nogen rolle og ved levende motiver - f.eks. insekter, så er det sjældent, at støj er den faktor der skræmmer dyret. Men det er da en fordel, så den tager vi med :-)

Det højeste blændeværdi på f/2.8 er et virkelig aktiv ved dette objektiv. Det giver mulighed for en dejlig sløret baggrund, og du kan opnå en hurtig lukkehastighed, hvilket ofte er nødvendigt ved leverende motiver. Men en blænde på f/2.8 giver også en meget smalt fokusområde, så det er svært at få hele motivet i fokus.

Prisen i USA er ca. 300$ og det giver vel en forventet udsalgspris på ca. 2.295 kr. Og dette prispunkt er den sekundære årsag til at lancere dette objektiv.

AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G er et meget interessant makroobjektiv og til en pris under 2.500 kroner, så vil jeg klart anbefale alle de nye ejere af Nikon D3100, D5100 og D7000 (samt alle andre med et Nikon DX-kamera format) at købe dette objektiv og stifte bekendtskab med makrofotografering. 
Som en sidegevinst er er dette også en godt portrætobjektiv.

Share |