Fremkaldelse af film

De der følger min blog regelmæssigt ved, at jeg har to analoge kameraer - et Nikon FE og et Olympus OM 2n. Jeg er netop startet med at skyde film igen og har afleveret den først rulle - en Ilford FP4 Plus til fremkaldelse hos de gode folk hos Laboratoriet i Nannasgade.

Efter en grundig søgning på nettet, så faldt valget på Laboratoriet i Nannasgade, fordi de anvender en Refrema filmfremkalder og søgning på lignende services i udlandet overbeviste mig om, at Refrema er en af de bedste filmfremkaldere til sort/hvid, som er mit foretrukne filmmedie.
Desuden har de en overskuelig hjemmeside med god vejledning samt acceptable priser.


Den fremkaldte film modtog jeg i en stiv pap kuvert med en tydelig markering af, at indholdet er fotografisk og derfor ikke må bøjes. Selve negativerne var desuden lagt i en standard hvid kuvert. Det er også muligt at afhente materiale direkte hos Laboratoriet i Nannasgade, hvor der er også tid til en god snak om analog fotografering.

Da jeg sidst besøgte folkene hos Laboratoriet i Nannasgade fik vi os en længere snak om fremtiden for analog fotografering, og til min behagelige overraskelse så kunne de berette, at der faktisk er en stigning i indleveringer af film til fremkaldelse fordi specielt unge fotografer er gået retro og køber analogt udstyr for at lære fotograferingen fra bunden (meget positivt) og for at få et billedudtryk der er anderledes, mere råt og unikt end det udtryk du digitalt kan manipulere dig frem til i diverse billedredigeringsprogrammer.

Det er også min primære årsag til at skyde analogt igen. RAW editering foregår så at sige i kameraet og det er ikke meningen, at billedet skal redigeres væsentlig mere. Her er det altså vigtigt at vide hvad man gør rent fotografisk for at skabe et unikt udtryk "in camera" og derfor bevare dette udtryk i den efterfølgende scanning (digitalisering) og lettere editering i et billedredigeringssoftware.

Desuden kan billedredigeringsprogrammerne endnu ikke simulere ISO-støj som et analog kamera, hvor digitalt producerer ISO-støj ikke virker ægte - IMO.

Jeg kan derfor varmt anbefale Laboratoriet i Nannasgade, når du skal have fremkaldt film og/eller skannet negativer, dias eller billeder.

Jeg har lånt en negativskanner af en kollega på arbejde, men den kunne ikke stå distancen og leverede et rigtig dårligt resultat. Derfor har jeg besluttet at investere i en Epson V600 Photo Scanner, som du kan læse en anmeldelse af her. I samme artikel kan du læse om det store krav der er til scanner software, hvor anbefalingen er, at købe programmet VueScan i stedet for at anvende det medfølgende skanner software.

Hvorfor anvender jeg så ikke bare Fotolaboratoriet til at digitalisere negativerne og sende mig en DVD med de digitale versioner? Primært fordi jeg ønsker at foretage denne "kreative" proces selv. Men finder jeg et negativ, som virkelig fortjener print i stor størrelse, så vil jeg benytte Laboratoriet i Nannasgade til at skanne det i en ekstra høj kvalitet.

Så I må vente til efter sommerferien med at læse og mine erfaringer med at skanne og efterbehandle det nu digitaliserede analoge foto i først VueScan og sidenhen PhotoShop.

Share |
0