Nikon Coolpix P7000 test - del 1


Jeg har længe set frem til at teste dette  kompakt kamera fra Nikon. Dels fordi Nikon Coolpix P7000 kan være et godt alternativ til alle os med et spejlreflekskamera og dels fordi dette Nikon kompakt kamera skal tage kampen op mod Canon G12 (Se sammenligning af P7000 mod G12 hos DxO Mark).

P7000 er et relativt dyrt kompakt kamera (Pricerunner.dk indikerer ca. 3.500 kr. inkl. moms), så kravene til dets ydeevne og funktionalitet skal være høje, idet springet op til et Nikon D3100 spejlreflekskamera er under 1.000 kr.
Opløsningen er på 10,1 million pixels, hvilet er et bevist tilbageskridt af Nikon, idet forgængeren - Nikon P6000 - havde 13.5 million pixels. Billedsensoren er af type CCD (1/1.7") og sammen med EXPEED C2 billedbehandlingsteknologien, så er der fokus på en god performance specielt i lyssvage optagelser og ved videooptagelse. Dette tilbageskridt i "antal pixels" er gjort for at fokusere mere på kameraets evne til at håndtere digital støj end fokus på det evige "pixel markedsføringskampløb".
ISO-værdierne gå fra ISO 100 til ISO 6400 (H1) og Nikon påstår, at den digitale støj er minimal helt op til ISO 3200. Ifølge produktspecialist Thomas Lorenzen hos Nikon Nordic, så håndterer P7000 digital støj effektivt op til ISO 800 ved JPG og ISO 1600 ved RAW.P7000 er udstyret med 7.1x optisk zoom, hvilket svarer til området 28-200mm (35mm ekvivalent), optisk vibrationsreduktion (VR) og to ED glas-elementer, der sikrer minimering af kromatisk abberation og fringing (optisk fænomener, der viser sig i form af især blå eller magenta misfarvning af kanterne - især op mod en lys/kontrastrig braggrund). En interessant egenskab er, at objektivet også har indbygget ND-filter, der betyder, at eksponeringen kan forlænges. Blændeåbningen er fra f/2.8 til f/5.6.

Skal man tage fotos i en vanskelig belysning - typisk med meget høj kontrast (modlyssituationer), så sørger den indbyggede D-Lighting funktion automatisk for at optimere billedet - specielt i underbelyste områder. P7000 er også udstyret med en "bracketing" funktion, der gør det muligt at tage flere fotos med varierende indstilling af f.eks eksponering, hvidbalance og ISO-værdi. Meget bekvemt så sidder "bracketing" funktionen på en drejeknap øverst til venstre på kameraet, hvor det også er muligt at indstille værdien for ISO, Hvidbalance (WB), billedkvalitet/opløsning (Qual), Histogram og "My Menu". Man stille drejeknappen på f.eks ISO og trykker på den lille sorte knap i midten af drejeknappen, hvorefter indstillingen kan ændres på skærmen.


På ovenstående foto kan vi også se, at det er nemt at foretage andre vigtige indstillinger ved hjælp af let tilgængelige drejeknapper. Det er f.eks. muligt hurtigt at vælge optageprioritering (M,A,S,P), op til tre brugerindstillinger (U1,U2,U3), det motivprogram man har vagt i menuen ud af 18 mulige (SCENE), Nat fotografering og Video. Desuden ses knappen til at tilføje en +/- eksponeringsværdi yderst til højre på toppen af kameraet..

En glædelig overraskelse er, at P7000 er udstyret med en 3" skærm med en opløsning på 920.000 pixels - samme standard som på spejlreflekskameraerne. Det er vigtigt, for at kunne vurdere kvaliteten af sine foto mens man fotograferer. Mit første indtryk er, at skærmen er virkelig god og det er nemt at forstørre fotoet helt op til 10 gange på skærmen for at checke skarphed og andre detaljer. Det er desuden muligt at vise en "Virtuel Horisont" - nærmest et kompaslignende ikon på skærmen, der gør det nemt at holde kameraet i vatter eller følge en given horisontlinie i motivet.


P7000 er på bagsiden til venstre for søgeren udstyret med en dioptri justering, så skarphed i søgeren kan tilpasset dit syn - især vigtigt, hvis du anvender briller. Jeg er ikke tilfreds med kvaliteten af søgeren - primært fordi den forvrænger motivet med en "tøndeeffekt" - i form af udadbuende linier for oven og neden i søgefeltet.

Når P7000 nævnes som et seriøs supplementskamera til brugere af spejlreflekskameraer, så er det også fordi P7000 kan optage i RAW-formatet. Mindre afgørende - men fortsat vigtigt er, at P7000 kan optage video i HD kvalitet (720p) med lyd (indbygget mikrofon).

En anden afgørende faktor for at klassificerer P7000 som et seriøst supplementskamera er, at der er et væld af manuelle indstillingsmuligheder - meget lig dem man finder på sit spejlreflekskamera. Bl.a. kan nævnes, at P7000 giver mulighed for eksponeringskompensation direkte på en drejeknap øverst på kameraet (+/- 3 EV-kompensation i trin på 1/3 EV).

Menuen er logisk bygget op, præsenteres flot på skærmen og er på dansk.

I del 2 af testen vil jeg se nærmere på ISO-egenskaberne. Men I skal ikke snydes for et par fotos. I sidste uge skulle jeg et smut til Snekkersten til et møde tidligt om morgenen. Da jeg kørte langs lysten, var solen ved at står op. Så er det jo faktastisk bekvemt at have et Nikon Coolpix P7000 i tasken.

Her er det originale foto importeret i LR3. Jeg har fotograferet i P7000's raw format, så filen har forkortelsen ".NRW".  Lysfølsomheden er sat til ISO 100. Som I kan se, så er det svære lysforhold og jeg har ikke stativ med.


Her er et 100% udsnit, hvor de vanskelige lysforhold giver sig til kende i form af lidt støj (klik på fotoet for en forstørrelse) - selv ved ISO 100.Det næste foto har jeg behandlet nænsomt i LR3. Først har jeg foretaget en "Lens Correction" og den havde en meget synlig effekt, idet et cirkulært område fra midten af fotoet blev korrigeret. Dette er en af de helt store fordele ved LR3, at der forefindes færdige korrektioner for objektivforvrængning for P7000. I menuen på P7000 har jeg dog fundet en funktion der hedder "Forvrængningskorrektion" sat til "Off". Måske vil et skift til "On" medføre, at fotos ikke skal have en "Lens Correction" efter import til LR3.Herefter har jeg foretaget en "Auto" justering af eksponeringen og tilføjet "Recovery" for at minimere det udbrændte område omkring solen. Desuden er der tilføjet en anelse "Clarity" og "Vibrance". Herefter er der tilføjet to "Gradient" lag, for selektivt at justere eksponeringen i forgrunden og af himlen. Til sidste er der justeret for digital støj ved at sætte "Luminance" til +30, og der er foretaget en beskæring for at lade horisonten følge en linie i "the rule of third".

Ovenstående foto kan ses som en "stress test" af P7000 evne til at fotografere under vanskelige lysforhold uden at øge ISO og udelukkende håndholdt. Monteret på stativ, så vil kvaliteten forbedres.

Men mere om det i del 2 af testen.

Her er to andre foto fra samme serie. Fortsat fotograferet ved ISO 100 i de tidlige morgentimer og håndholdt. Jeg synes kvaliteten er meget lovende og ser frem til at fotografere under normale lysforhold og med flash.

Som afslutning på del 1 af testen, vil jeg fremhæve noget ekstraudstyr til P7000. Først og fremmest er P7000 udstyret med en normal "hot shoe" til flash og er kompatibel med Nikon's i-TTL Speedlight system samt Nikon's Creative Lighting System (CLS), og kan dermed udnytte alle Nikon's flash enheder (SB-400, SB-600, SB-700, SB-800 og SB-900). Jeg vil dog anbefale SB-400 som den oplagte flash til P7000.


Vidvinkel fotografering er ofte noget man får brug for, så derfor vil jeg også anbefale at anskaffe en WC-E75A vidvinkelkonverter, der monteres på det indbyggede objektiv ved hjælp af en konverteradapter (UR-E22).Konklusion på del 1.

Nikon Coolpix P7000 er større end forgængeren P6000 og langt mere prefessionel, når det drejer sig om indstillingsmuligheder og tilgang til disse direkte på kameraet.  Det indbyggede objektiv er af god kvalitet og muligheden for at fotografere i RAW er absolut et plus. Prisen på ca. 3.500 kroner er fornuftig. Derfor kan jeg anbefale Nikon Coolpix P7000 som enten et seriøst kompaktkamera til fotoentusiasten, der gerne vil tage næste skridt fra de almindelige "point-and-shoot" kameraer op til et niveau, hvor man selv kan påvirke selve fotograferingen med mange spændende indstillingsmuligheder som er lig de som findes på de dyrere og mere komplicerede spejlreflekskameraer. Det samme argument kan vel anvendes for Nikon D3100 spejlreflekskamera, men her er det vigtigt at fokusere på størrelsen af kameraet og hvad det fotografiske udgangspunkt er.

Personligt er jeg overbevist om, at P7000 er et perfekt supplement til mit D300, idet jeg kan medbringe P7000 hele tiden, og når der dukker et spændende motiv op, så kan jeg hurtigt tage et par billeder med forskellige indstillinger og dermed forberede et efterfølgende besøg samme sted med det fulde spejlrefleksgrej. Hvis dit formål ikke er at finde nye fotomotiver, så er P7000 perfekt til at tage "situationsfoto", hvor det bare gælder om at være tilstede med et kamera, hvor du hurtigt, via de mange indstillingsmuligheder, kan justere kameraet til situationen.

 Share |
1