AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR

Nikon har lanceret et DX-dedikeret makro objektiv (eller Micro, som Nikon kalder det).

AF-S DX Micro Nikkor 85 mm er udstyret med Nikon's billedstabiliseringssystem VR-II, hvilket så absolut er en fordel ved macro fotografering, hvor selv bittesmå rytteler kan ødelægge optagelsen, idet makro fotografering ofte sker ved en meget snæver dybdeskarphed (for at skabe større dybdeskarphed, skal der anvendes en mindre blænde (større f-værdi), hvilket så kræver mere lys eller længere lukkehastighed).

Husk at slå VR-systemet fra, hvis du anvender stativ!

Objektivet anvender et gengivelsesforhold på 1:1, hvilket betyder, at motivet har sammen størrelse på billedsensoren som i virkeligheden.
Makrofotografering er facinerende. Fotoet af bien har jeg taget med et AF-S Micro Nikkor 60 mm f/2.8 G ED og dette objektiv adskiller sig ikke markant fra DX-versionen på 85 mm.

Et af problemerne ved makrofotografering er lysforholdene. Makro objektiver med fast brændvidde på 35 mm - 60 mm kan/skal så tæt på motivet, at objektivet næsten rører ved motivet (ikke praktisk hvis man vil fotografere insekter). Derfor anvendes ofte telemakro-objektiver med en fast brændvidde på 100-200 mm (f.eks 105 mm f/2.8G AF-S VR Micro Nikkor). Jeg antager dog, at 85mm (svarende til 127,5 mm på et FX kamera), giver mulighed for at arbejde i tilstrækkelig afstand fra motivet.
Hvis korrekt lysforhold i meget vanskelige fotograferingsforhold er en forudsætning, så kan man investere i Nikon's R1C1 RingFlash system, der gør det muligt at belyse korrekt (f.eks hvis man er tandlæge og skal fotografere ind i munden). Objektivet er udstyret med et ikke-roterende element foran, hvilket gør det muligt at montere R1C1 RingFlash'en.

Endelig skal det nævnes, at objektivet anvender Nikon's ED-(Extra-low Dispersion) glas og da blændeåbningen er opbygget af ni afrundede blade, så opnåes en flot baggrundssløring ("blur") med mulighed for Bokeh effekt).

Link til Nikon Danmark produktinformation.0