Professionel studiolys eller små producent blitz?


De professionelle studiolys løsninger er efterhånden kommet ned i et fornuftigt prisleje, og det er derfor relevant at undersøge, hvad det kræver af udstyr for at lave et lille fotostudio.
Faktisk kan man vælge mellem to grundliggende lyssætningsløsninger, hvis man er interesseret i at udforske anvendelsen af kunstig lys ved f.eks. portrætfotografering:

1) Professionel studio lysudstyr (Strobes)
2) Producentens egne blitz styret eksternt af kameraet

De fleste DSLR kameraer kan styre en gruppe af eksterne blitz, men dette udnyttes dog sjældent at de fleste amatør fotografer (inklusive mig). Jeg styre dog ofte en ekstern blitz (SB-600) med kameraet's indbygget blitz i "commandor mode". På den måde kan jeg lege/male med lyset, hvilket giver langt mere kontrol over motivet i svære lysforhold. Men sådanne erkendelser giver jo blod på tanden, og nu overvejer jeg seriøst at investere i et mindre professionelt studiolys udstyr og har derfor søgt på nettet for at finde råd.

Hos Scott Kelby's blog fandt jeg en artikel, der besvarede alle mine spørgsmål via en seriøs sammenligning af de to alternativer samt tips til hvordan man sammensætter henholdsvis en studiolys løsning og en løsning med producent blitz fra henholdsvis Canon og Nikon.
Det der var mest slående var en lille test som man udsættes for, hvor Scott viser tre modelfoto og du skal så afgøre, hvilket foto af disse tre der er taget med en løsning af eksternt styrede producent blitz. Det er svært at afgøre og viser hvor relevant denne sammenligning er. Dog er der ikke længere den store prisforskel på den ene eller anden løsning, hvorfor man må ty til Scott's udførlige pro/kontra liste for de mulige løsninger.


Studio Strobes vs. Small Off-Camera Flashes af Scott Kelby0