Nikons D5000 – nyt perspektiv på dine billeder

Jeg har valgt at gengive Nikon's pressemeddelelse nedenfor i en lettere redigeret udgave. Jeg forventer at teste D5000 selv og vil da give mit personlige synspunkt.
Umiddelbart ser D5000 ud til at være mere interessant en D60 og må forventes at afløse dette kamera. Desuden indeholder D5000 mange af de kvaliteter som D90 er blevet virkelig godt kendt for. Jeg vil gå så langt til at sige, at D5000 er mere et familiekamera, hvor D90 er starter kameraet for den seriøse amatørfotograf, der sætter pris på at kunne anvende objektiver uden indbygget motor (da D90 har "in-body autofocus"), høj opløsning på lcd-skærmen for hurtig kvalitetstest "on-location" (D90 har 3"/920.000 pixel som D300, mod kun 2.7"/230.000 pixel hos D5000).
Desuden er jeg ikke den store tilhænger af en drejelig og vippebar lcd-skærm, der jo mister noget af sin funktionalitet når kameraet er placeret på et stativ for optimal billedkontrol og kvalitet. Sidst men ikke mindst, så giver søgeren i D5000 kun en forstørrelse på 0,78x og dækker 95% af arealet der skal fotograferes (D90 har 0,94x).
D5000 konkurrerer mod Canon EOS 500D og Olympus E-620.

Pressemeddelelsen.

Nikon har netop lanceret D5000 - et nyt digitalt spejlreflekskamera til brug for hele familien. D5000 er spækket med funktioner, som gør fotografering både let og sjovt, og det skiller sig ud fra konkurrenterne i kraft af den særlige LCD-vippeskærm, som gør det let at optage billeder fra enhver tænkelig vinkel.

D5000 har arvet D90s HD-filmfunktion, kaldet D-filmfunktion. D5000er født med mange funktioner til redigering af billeder og film i selve kameraet, et stort udvalg af motivprogrammer, en sensor med 12,3 megapixels og en høj følsomhed fra ISO 200 til 3200 til optagelse under mange forskellige lysforhold. Dermed er det muligt selv for "uøvede" anvendere af spejlreflekskamera at tage flotte billeder.

“Med dette spejlreflekskamera tilbyder Nikon fremragende billedkvalitet og teknologi fra mere avancerede Nikon-modeller, så almindelige brugere selv kan få lov til at opleve den gode kvalitet, som Nikon er kendt for,” siger Thomas Lorenzen, product specialist hos Nikon i Danmark og fortsætter:

Se livet fra en ny vinkel
Med D5000s LCD-vippeskærm på 2,7" foregår fotografering fra et helt nyt perspektiv og gør det let for hele familien at tage billeder fra enhver tænkelig vinkel. Den fleksible, bevægelige skærm gør, at du kan placere kameraet optimalt i forhold til den vinkel eller det billede, du vil tage. Uanset om du er til koncert og har brug for frit udsyn hen over menneskemængden, eller om du vil tage et billede i jordhøjde hjælper vippeskærmen dig med at få den bedst mulige visning af motivet. Skærmen kan lukkes så den er beskyttet, eller den kan sættes i standardpositionen til optagelse via søgeren. Du kan endda vende skærmen om, så du let kan tage selvportrætter, hvor motivet er placeret perfekt i billedet. Takket være Nikons ergonomiske designværdier og,at skærmen kan vippes nedad gør, at skærmen ikke kommer i vejen, og du har altid et stabilt greb om kamerahuset, hvilket forhindrer kamerarystelser.

D-film og Live View
D5000 indeholder D-film (med lyd) – en funktion til optagelse af filmklip med høj opløsning, der er fuldt kompatibel med de seneste tv-skærme. Kameraet har samtidig en HDMI-udgang, der gør det let at tilslutte kameraet direkte til tv'et. Live View-funktionen aktiveres med et enkelt tryk på en knap. Efterfølgende kan du få vist eller komponere et billede eller filmklip på LCD-vippeskærmen, så det er placeret optimalt i billedet. Når du tager stillbilleder, kan du vælge mellem fire slags kontrastbaseret AF (vidvinkel, normalt område, ansigtsgenkendelse og følgning af nyt motiv), som gør optagelse lettere. Når du anvender AF-indstillingen følg motiv, og hvis motivet forlader billedet, starter kameraet med at følge motivet igen, når det vender tilbage til billedet, så motivet altid er i fokus.

Funktionalitet og motivprogrammer
Du kan vælge mellem hele 19 motivprogrammer, så du behøver ikke at være en ørn til digital fotografering for at kunne tage flotte billeder. Drej blot hjulet til scene, og vælg det ønskede motivprogram, så klarer kameraet resten. Kameraet viser endda et eksempelmotiv for at gøre det lettere for dig at vælge det rette motivprogram. En anden af kameraets brugervenlige egenskaber er det store udvalg af indbyggede redigeringsfunktioner, som du kan bruge til at redigere dine billeder og skabe visuelle effekter i selve kameraet, før du overfører billederne til en computer.

Ud over alle disse funktioner er D5000 i sig selv et kvalitetskamera. Med den højfølsomme CMOS-billedsensor på 12,3 effektive megapixels, Nikons nyskabende, hurtige EXPEED-billedbehandlingssystem, det hurtige og nøjagtige 11-punkts AF-system og den robuste, højtydende lukker er kameraet også ideelt til brugere med mere omfattende fotografisk viden. Billedkvaliteten sikres yderligere af den selvrensende billedsensor med luftreguleringssystem, aktiv D-lighting og billedstyring. De forskellige billedvisningsmuligheder i D5000 er meget praktiske. Du kan få vist billederne i grupper på op til 72. Der er også en kalendervisning, der sorterer billederne efter dato og tidspunkt. Og for seriøse fotoentusiaster kan D5000 vise et histogram på forstørrede dele af billedet, der gør det muligt at kontrollere eksponeringen. Kameraet er udført i Nikons karakteristiske ergonomiske design i et kompakt letvægtshus og er behageligt at håndtere. Brugere, som optager billeder på stille steder, vil sætte pris på den nye lydløse optageindstilling, og den indbyggede pop op-flash registrerer automatisk, når flashen er nødvendig. Aktive brugere vil sætte pris på GPS-kompatibilitet med Nikons GP-1-enhed, der geo-tagger billederne, så man altid ved, hvor de blev taget. HDMI-udgangen sikrer, at du hurtigt kan præsentere dine flotte billeder for familie og venner på computeren og fjernsynet. Nikon D5000 er kompatibel med et stort udvalg af AF-S og AF-I Nikkor-objektiver.

Pris og tilgængelighed
D5000 er i handlen fra 1. maj. Huset koster 5.995 kr. i vejl. pris inkl. moms. D5000 kit (D5000 / 18-55VR) koster 6.995 kr. i vejl. pris inkl. moms.

Anmeldelse af D5000 hos dpreview (engelsk)

0