Nikons nyeste rekord: F-bajonet fylder 50Nikon har netop sendt følgende pressemeddelelse ud:

Ingen anden objektivfatning til 35mm spejlreflekskameraer kommer i nærheden af denne rekord.

Nikon fejrer nu 50-året for det berømte Nikon F-bajonetfatningssystem, der anvendes på selskabets spejlreflekskameraer og udskiftelige NIKKOR-objektiver. På et marked, hvor teknologien er i konstant udvikling, har ingen andre end Nikon været i stand til at bevare det originale objektivfatningssystem i en så ekstraordinær lang periode.

Nikon F-bajonetten blev første gang anvendt på Nikons første spejlreflekskamera med udskiftelige objektiver, Nikon F, som blev lanceret i juni 1959. Lige siden har Nikon anvendt den samme objektivfatning uden at ændre på dens grundlæggende struktur, hvilket viser, at kameraproducenten ramte rigtigt første gang. Andre spejlreflekskamera-fabrikanter har fundet det nødvendigt at ændre på deres objektivfatninger som svar på nye teknologier som autofokus-kompatibilitet og digitalisering.

En af de største fordele ved spejlreflekskameraer med udskiftelige objektiver er, at brugeren kan vælge mellem et stort udvalg af objektiver. Ved at fastholde den samme grundlæggende struktur i objektivfatningen opnår man et bredere og konstant voksende udvalg af anvendelige objektiver.

Netop derfor er objektivfatningen et yderst vigtigt og symbolsk element for både fotograf-entusiaster og professionelle, som hermed er i stand til gennem mange år at få dagligt udbytte af deres omhyggeligt udvalgte samling af objektiver. Nikon F-bajonetfatningen, som også nu anvendes i selskabets nyeste og mest avancerede digitale spejlreflekskameraer, er af samme grund et af de mest pålidelige, solide og det længst benyttede objektivfatning.

Udviklingen af Nikon F-bajonetfatningen

· Lanceret på Nikon F, Nikons første spejlreflekskamera med udskiftelige objektiver (1959)
· Automatisk blænde-indeksering (AI) muliggør automatisk indstilling af maksimumblænde ved objektivskift (1977)
· Kompatibilitet med det nye automatiske eksponeringsprogram, Programautomatik (P), (1981)
· Udveksling af blændeinformation med kamerahuset takket være CPU-kommunikation (1983)
· Kompatibilitet med de nye autofokus-systemer (1983)
· Kompatibilitet med digitale spejlreflekskameraer (1995)

Nyt logo fejrer Nikon F-bajonetfatningen

Nikon F-bajonetfatningen er i sin grundlæggende struktur uforandret gennem et halvt århundrede og fungerer som en bro mellem NIKKOR-objektiver og en stadig voksende række af Nikon spejlreflekskameraer. Nikon introducerer med fejringen et nyt logo, der udtrykker indfangelsen af et uendeligt rækkende lys, som overbringes til fremtidige generationer.

0