EXIF/IPTC data problemer hos D300 NEF RAW

Tidligere har jeg skrevet om den digitale fotoredigeringsproces. Der findes mange programmer på markedet, der er velegnet til at hente billeder fra kameraet eller direkte fra et flash hukommelseskort (download processen), organisere, indeksere og sortere billederne (organiseringsprocessen), gennemføre digital fotoredigering (redigeringsprocessen) og udskrive på blækprinter eller sende en fil til et fotolaboratorium (print processen).

Et firma som Breeze Systemsleverer et program til download processen. Programmet hedder Downloader Pro.

Men mange fotografer løber ofte ind i et problem når de data, der automatisk knyttes til fotoet eller indtastes af fotografen selv under optagelsen, skal bevares når et foto hentes fra kameraet og sendes til et eller flere programmer i processen.
Bl.a. er der problemer med de såkaldte EXIF/IPTC data når et foto overføres fra Downloader Pro til Nikon Capture NX.

Lad os prøve at se på denne problemstilling lidt historisk. Fotografer har behov for at kunne sortere billeder og tilknyttet tekst data er vigtig i denne proces. Det bedste sted at gemme data om fotoet er i selve fotoet. Data gemt sammen med fotoet kaldes for "metadata". Sidst i 90'erne gik kameraproducenterne sammen og udviklede EXIF standarden, primært for at gemme kameraspecifik data sammen med fotoet. Men i EXIF er der kun et felt hvor fotografen kan skrive fritekst. Dette er klart ikke tilfredsstillende for pressefotografer/fotojournalister, så en ny organisation kaldet IPTC, der beskriver sig selv som et "konsortium af verdens største nyhedsbureauer etc.", etablerede en standard for hvorledes struktureret metadata skal tilknyttes selve fotoet. Dette var den oprindelige version af IPTC kendt som IIM.

I takt med at digital fotografering blev udbredt og kameraerne mere avancerede, så blev det svært af vedligeholde disse standarder. Mange begyndte at tilbyde properitære og ofte udokumenterede udvidelser til metadata. Dette er fortsat problemet med EXIF data den dag idag.

Siturationen med IPTC/IIM er anderledes, idet denne standard anvendtes både ved optagelse og transmission af data. Dermed kan "afsender" af data ikke producere data som "modtageren" ikke kan læse. Men for at følge med tiden var det nødvendigt for IPTC at udvikle en ny standard.

På dette tidspunkt træder Adobe ind på scenen og udvikler en standard til at optage metadata i XML-sproget (en variant af HTML-programmeringssproget). Adobe døbte denne standard "eXtensible Metadata Platform" - forkortet XMP. Som en konsekvens af dette baserede IPTC deres nye datastandard på XMP, der som navnet antyder, gør det muligt at nye metadata kan tilknyttes fotoet uden at kompromitere den eksisterende data struktur. Dette er den såkaldte IPTC/XMP standard, som vi anvender idag og som er den eneste IPTC metadata standard som programmer vil understøtte i fremadrettet.

Her begynder udfordringerne så. For de såkaldte RAW filer, der er kameraproducenternes properitær filformat, besluttede Adobe, at XMP data ikke skulle inkluderes i fotoet (som EXIF og IIM data er), men skulle adderes som en separat ".XMP" 'sidecar' fil. XMP data inkluderes i TIFF og JPEG filer, men ikke RAW.

Så en konklusion er, at man som forbruger bør tilsikre, at de programmer man køber understøtter XMP-dataformatet.

På IPTC hjemmeside kan man nu læse om den seneste udvikling:
A new family of news exchange format standards will arrive in 2007, expanding metadata and state-of-the-art XML technology. We invite you to join us in this ground-breaking effort. The new suite, known as the IPTC G2 Family of Standards, is actually a series of specifications and XML components that can be shared among all IPTC G2-standards for maximum efficiency.... (læs mere på hjemmesiden).


Hvis der er mulighed for dette i de programmer man anvender, skal følgende indstillinger være aktive:

1) Add IPTC/XMP data to downloaded images
2) Also write legacy IPTC IIM data to downloaded images
3) Enable writing of legacy IPTC IIM data to Nikon NEF raw files
0